Vrijwilligers, schaapherders en boswachter Martijn Bergen (2e van links) zijn verheugd over het resultaat.
Vrijwilligers, schaapherders en boswachter Martijn Bergen (2e van links) zijn verheugd over het resultaat.

Schaapskudde graast op de Heijntjeskamp

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Waarschijnlijk vroeg menigeen zich af 'Waar gaan al die schapen naartoe?', toen woensdag 18 september een grote kudde van 280 dieren voorbij liep. De kudde was onderweg van standplaats Vliegbasis Soesterberg via Bosch en Duin naar de Heijntjeskamp op Beerschoten, om zich hier te goed te doen aan het gras tussen de heidestruiken.

Woensdag 18 september en donderdag 19 september graasde voor het eerst in 80 jaar weer een schaapskudde op de Heijntjeskamp, het bosgebied tussen Beerschoten in De Bilt en Panbos in Zeist. 'Het is de beloning na vijf jaar lang iedere winter struiken trekken door de vrijwilligersgroep De Heikrekels', vertelt vrijwilliger Jelle van der Zee. 'In 2014 zijn wij met zo'n vijftien man begonnen om in dit gebied de heide weer terug te krijgen. In het begin dachten wij vaak 'Waar zijn wij aan begonnen?', het was één groot bosgebied. Iedere winter was onze groep hier te vinden en uiteindelijk kregen wij het voor elkaar en ontstond er een mooi stuk heidegebied'. Buiten het omheinde gebied schieten her en der alweer heidestruiken omhoog en maken meer en meer bomen en struiken plaats voor heide, net als honderd jaar geleden.

Vervolgbeheer
Martijn Bergen, de boswachter van onder andere de Heijntjeskamp, kijkt vol trots naar de schaapskudde in het omheinde stuk. 'Echt heel gaaf dat hier nu een paar dagen een schaapskudde rondloopt', vertelt hij. 'De vrijwilligersgroep deed het voorwerk, alle boompjes zijn door hen verwijderd. En nu kunnen wij verder met het vervolgbeheer. Zie je hoe die schapen eerst de bochtige smele (plantensoort) opeten? Als zij hier lang genoeg staan, eten zij ook de minder lekkere grassen op en daar is het ons óók om te doen'.

Vergrassing
'De schapen staan nu op een omheind terrein van 1,34 hectare', vult schaapherder Clements Oude Groeniger aan. 'Dankzij het graasgedrag van de schapen gaan wij de vergrassing van de heide tegen. Deze vergrassing, onder andere door pijpenstrootje en bochtige smele, gaat heel hard. Als wij hier niets tegen doen, houden wij geen heidevelden meer over en dat zou jammer zijn'.

Thuisbasis
Vanaf het vroege voorjaar gaat de kudde schapen, samen met herder en honden, op pad en begrazen zij natuurgebieden van het Utrechts Landschap. Sinds 2012 grazen zij in gebieden aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug (Elst en Leersum). Verder loopt de kudde in het gebied rond Renkum en sinds twee jaar ook in Driebergen/Zeist. De Heijntjeskamp is daar nu bijgekomen. Vrijdag 20 september ging de kudde weer huiswaarts naar de schaapskooi op de Vliegbasis Soesterberg, de thuisbasis van de 280 schapen.

Midden vorige week graasde voor het eerst sinds 80 jaar weer een schaapskudde op de Heijntjeskamp