Logo vierklank.nl
Mevrouw Rademakers (wit) en mevrouw Leeman (rood) zijn er nog altijd bij
Mevrouw Rademakers (wit) en mevrouw Leeman (rood) zijn er nog altijd bij

De Zonnebloem viert tiende lustrum

door Walter Eijndhoven

Woensdag 11 september vierde De Zonnebloem afdeling De Bilt/ Bilthoven haar vijftigjarig bestaan in restaurant Het Jagershuys in Zeist. 95 vrijwilligers en oudgedienden waren aanwezig tijdens het evenement. Onder het genot van een pannenkoek keek het bestuur terug op de afgelopen vijftig jaar en wierp zij alvast een blik in de toekomst.

Al vijftig jaar onderhouden vrijwilligers contact met een groot aantal ouderen, die door een lichamelijke beperking verstoken zijn van allerlei activiteiten. Of het nu een dagje uit is of een week vakantie, de vrijwilligers zijn er voor hen. 'In die vijftig jaar zijn veel ouderen gelukkig gemaakt', vertelt burgemeester Potters. 'En dat maakt mij heel trots op deze club. Dankzij hen doen mensen weer mee'.

Terugblik
In de afgelopen vijftig jaar is veel veranderd, ook binnen een organisatie als De Zonnebloem. Vooral de opkomst van internet speelde een grote rol. 'Vroeger werd meer bestuurd vanuit de centrale organisatie', legt Lout Bracke, voorzitter van de afdeling De Bilt/ Bilthoven uit. 'Door de opkomst van internet werd echter meer en meer overgelaten aan de lokale besturen. De afdeling moest meer eigen initiatief nemen, zelf opereren en werd geacht zelf dingen te regelen'. Ook van vrijwilligers wordt steeds meer verwacht. Gelukkig biedt internet daartoe vele mogelijkheden. Bracke: 'Ouderen hebben vaak moeite met internet, daarom zijn wij ook op zoek naar jongere vrijwilligers. Helaas is dat best een moeilijke opgave. Vrijwilligers zijn lastig te vinden'.

Toekomst
Ook in de toekomst gaat werving van nieuwe vrijwilligers gewoon door. 'Onze centrale organisatie hoopt hen te werven via Facebook. Hiervoor zet zij acties uit op leeftijd en postcode om zodoende de juiste doelgroep aan te boren. Een ander punt van zorg zijn de financiën. Een deel van de binnenkomende donaties gaat naar de diverse afdelingen. Helaas stagneren de inkomende donateursgelden, waardoor vaste inkomsten dalen. Het hoofdbestuur legt daarom het intiatief meer bij de plaatselijke afdelingen. Voor ons een mooie uitdaging dus'. Ondertussen gaan de vele vrijwilligers gewoon door met de organisatie van leuke uitjes. Bracke: 'Dit jaar organiseerden wij onder andere al een boottochtje in Maaarssen en staat donderdag 31 oktober het A.M.G. Schmidt theater in De Flint in Amersfoort op het programma'.

Oprichters
Beide oprichtsters van de afdeling De Bilt/ Bilthoven, mevrouw Rademaker (95) en mevrouw Leeman (92) waren ook aanwezig tijdens het pannenkoeken eten. Rademaker: 'Ik ben zo trots op deze afdeling. En wij bestaan nu vijftig jaar. In de beginjaren was De Zonnebloem nog niet zo bekend hoor. Ik ging in die tijd eens langs bij een oudere vrouw. Toen ik haar vroeg of zij weleens van De Zonnebloem had gehoord, antwoordde zij: 'Die groeien in de tuin'.

Club
Bracke kijkt met een goed gevoel terug op het vijftigjarig jubileum van 'zijn' afdeling. 'Vooral de aanwezigheid van burgemeester Potters deed onze vrijwilligers goed', laat hij weten. 'Behalve de burgemeester, waren ook leden vanuit de regio, het hoofdbestuur en van de afdeling Zeist/ Maartensdijk aanwezig. Wij zijn tenslotte één grote club'.

Meer berichten