Logo vierklank.nl
Sport

Elfstedentocht Maarten van der Weijden inspireert Gabriel

Op 21 juni doet Maarten van der Weijden een tweede poging om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Ook dit keer om geld op te halen voor kankeronderzoek. De 16-jarige Gabriel Nijland uit Maartensdijk zwemt in Stavoren twee kilometer met hem mee.

door Kees Diepeveen

Eigenlijk had Gabriel Nijland vorig jaar al een stuk met Maarten van der Weijden willen meezwemmen. Maar dat kon toen niet. Bij vader Chris Nijland was kanker geconstateerd en hij moest in die periode door een zware behandeling, die gelukkig goed is aangeslagen. Ook een vriendin van Gabriel heeft kanker van kinds af aan en zij heeft haar gehele jeugd veel in ziekenhuizen gelegen voor de ene na de andere behandeling. Door deze ervaringen is zijn motivatie om deel te nemen ontzettend groot en zwemt hij onder het motto: 'You 'll never swim alone'.

Foundation
Omdat Maarten van der Weijden zijn doel vorig jaar niet bereikte hoopte Gabriel dat hij een nieuwe poging ging ondernemen. En zijn wens kwam uit. Gabriel: 'Ik heb me direct gemeld bij de Maarten van der Weijden Foundation om twee kilometer met hem mee te kunnen zwemmen en dit door persoonlijke sponsering te ondersteunen. Ik wil 1.111,00 euro ophalen om te doneren aan de Foundation voor kankeronderzoek'. Vader Chris voegt toe: 'De Maarten van der Weijden Foundation heeft met professionals en patiënten zorgvuldig 11 nieuwe onderzoeken en/of projecten uitgezocht om in 2019 te ondersteunen. Een deel is gericht op het vergroten van kans op herstel of verlenging van het leven van de kankerpatiënt. Een ander deel is gericht op het vergroten van de kwaliteit van leven en palliatieve zorg. Daar gaat het geld dat de Foundation met dit evenement ophaalt naar toe'.

Zwemtraining
Gabriel, die Havo 4 doet op de Werkplaats in Bilthoven speelt waterpolo bij de jeugd 017 bij BZC Brandenburg. 'Er wordt erg veel aan zwemtraining gedaan. Daar word je conditioneel sterk van omdat je meer met je armen doet. Dat is een prima training voor mijn zwemtocht'. Conditioneel zit het bij Gabriel wel goed. Hij doet driemaal per week waterpolotraining en eenmaal zwemtraining: 'Daarnaast doe ik een avond kickboksen en ga nog naar de sportschool. Eigenlijk heb ik maar 1 dag in de week vrij' lacht Gabriel. 'Ik had ook best in de andere 10 steden willen zwemmen. Het was of alleen in Stavoren of anders in alle andere steden van vrijdag tot en met maandag. Dat lukt niet met school en je hebt iemand nodig die je begeleidt en die overal op de kant met je mee loopt. Die mogelijkheden zijn er niet'.

 Streefbedrag
Inmiddels heeft Gabriel al meer dan de helft van zijn streefbedrag binnen. Familie, vrienden, buurtgenoten en sympathisanten ondersteunen zijn actie. Hij heeft goede hoop dat het gewenste bedrag voor 22 juni binnen is. 'We gaan er een hele mooie dag van maken' aldus Gabriel. 'Mijn moeder en ik gaan 's ochtends vroeg weg om op tijd in Stavoren te zijn. Maarten wordt daar rond 12.00 uur verwacht. Het is groot feest in Stavoren met allerlei evenementen. Ik verheug me er enorm op'.

Voor meer informatie over de zwemtocht van Maarten van der Weijden zie: www.11stedenzwemtocht.nl . Op deze site staat ook aangegeven hoe de deelnemers aan de zwemtocht gesponsord kunnen worden.

Meer berichten