Logo vierklank.nl
Grootvader Leo Fijen.
Grootvader Leo Fijen.

*Lezersactie* Vaderdagboek van Maartensdijkse hand

door Henk van de Bunt

'Het geschenk van kleinkinderen', dat is de titel van een bundel columns van Maartensdijker Leo Fijen, die verschijnt in de dagen voor Vaderdag. Hij schrijft al jaren kleine en alledaagse verhalen over zijn kleinzoons Fedde en Sam. Een aantal daarvan is verschenen in de tv-gids van KRO-NCRV, maar veel meer van die verhalen zijn op andere plekken gepubliceerd.

Ter gelegenheid van Vaderdag heeft Leo Fijen alles gebundeld in een handzaam boekje van 100 pagina's, dat vanwege omvang en inhoud bij uitstek geschikt is als een geschenk: 'Het feit dat wij kleinkinderen kregen en ik grootvader mocht worden is me overkomen. Ik heb me nooit gerealiseerd, dat het zo'n grote invloed op mijn leven zou hebben. En vertel me niet dat dit een inhaalslag is omdat ik te weinig genoten heb van mijn eigen kinderen. Zo is het niet. Maar kleinkinderen halen gewoon het beste in je naar boven. Als vader en als grootvader. Natuurlijk heb ik nagedacht over de oorzaken. Je moet niet te ver zoeken. Kleinkinderen leven nog zo in onschuld en zijn nog zo onbevangen. En daarnaast doen ze je beseffen dat je zelf het grootste deel van je leven achter de rug hebt. Met andere woorden: je hebt geen tijd meer te verliezen. Kleinkinderen leren je vooral dat de tijd die je gegeven is extra kostbaar is', aldus Leo Fijen.

Wonder
Fijen, al meer dan 30 jaar het gezicht is van de katholieke programma's op de publieke omroep en die ook actief is in zijn geloofsgemeenschap van de Sint Maartenskerk, verbindt de avonturen van zijn kleinkinderen vaak met een tweede of derde laag, die van de zingeving en het geloof. Kleinkinderen leren hem ook dat het geschenk van het leven niet vanzelfsprekend is. Ze verwijzen in al hun enthousiasme vaak naar het wonder van het bestaan. Niets is vanzelfsprekend. 'Oma, denkt u dat eendjes het erg vinden dat ze nat worden', is zomaar een vraag op een doordeweekse dag. Ze stellen vragen die niemand stelt, ze komen met antwoorden die volwassenen al weer vergeten zijn.

Terug geven
Leo Fijen begrijpt heel goed dat niet iedereen het geschenk van kleinkinderen mag meemaken. Dat voorbehoud maakt hij naar ouders zonder kinderen of ouders die hun kind verloren hebben en daardoor geen grootvader of grootmoeder kunnen worden. Maar soms loopt het leven ook zo dat mensen in een tweede relatie toch nog kleinkinderen leren kennen van hun nieuwe partner. Ook als dat niet gegeven is, zijn er altijd kleine kinderen in de buurt. Het gaat Leo Fijen er om dat we als ouderen weer leren met de ogen en met het hart van een kind te kijken: 'Mijn kleinkinderen hebben het kind in mij weer aan mezelf teruggegeven. Laatst zat ik met mijn oudste kleinzoon in een voetbalstadion. En eigenlijk waren we allebei kind. De een was wat groter dan de ander. Dat ontroerde me diep. Te weten dat je als zestigplusser ook weer even het kind in jezelf mag ontdekken'.

Lezersactie
Onder de lezers van de Vierklank wordt een aantal boeken verloot. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl onder vermelding van Vaderdag'. Alle inzenders ontvangen bericht.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>