Aan de Dorpsweg in Maartensdijk: Scenes uit Reynaert de Vos op 24 pilaren.
Aan de Dorpsweg in Maartensdijk: Scenes uit Reynaert de Vos op 24 pilaren.

Das Grimbeert siert Maartensdijks viaduct

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Wie langs het viaduct aan de Dorpsweg in Maartensdijk rijdt, is het misschien al opgevallen; Afbeeldingen van dieren als de das, vos, boommarter en het hert sieren daar de vierentwintig pilaren.

Het is een kunstproject waarbij kunstenaar Eline Janssens samenwerkte met een viertal kunstzinnige leerlingen van het Aeres VMBO. Als een echt ontwerpteam hebben zij samen voor de inhoud en de uitvoering van het ontwerp gezorgd.

Omgeving betrekken
Bij de verbreding van de A27/A1 daagde Rijkswaterstaat aannemerscombinatie 3Angle uit om de wensen van de omgeving zo goed mogelijk te betrekken bij de herinrichting van de rijksweg. Dat resulteerde erin dat bewoners en gebruikers op initiatief van 3Angle mochten meedenken over de inrichting van de onderdoorgangen bij Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading. Bewoners en gebruikers van Groenekan en Maartensdijk gaven de voorkeur aan kunst. In Hollandsche Rading is gekozen voor een veiliger herinrichting van parkeerplaatsen en twee ondergrondse containers.

Kunstlessen
Eline Janssens: 'In Maartensdijk ligt het viaduct dicht bij het Aeres college. De bushalte onder het viaduct wordt veel gebruikt door de leerlingen. Zij waren daarom direct enthousiast om deel te nemen aan het participatietraject. Tijdens de eerste kunstles is ervoor gekozen om de natuur van Maartensdijk met de daarin levende dassen tot onderwerp te nemen. De titel 'Grimbeert de Das en Reynaert de Vos' verwijst zowel naar het middeleeuwse verhaal waarin een Das en een Vos samen optrekken als naar de grote dassenpopulatie in Maartensdijk. Op de pilaren zijn scenes uit Reijnaert de Vos te zien in moderne, frisse kleuren. De ruitjesvormen doen een beetje middeleeuws aan; dat verwijst naar de oorsprong van het verhaal.

Dassen
De inwoners van Maartensdijk zijn volgens Eline trots op hun grote dassenpopulatie: 'Tijdens de wegverbreding van de A27 zijn meerdere dassen in de omgeving van Maartensdijk voorzien van een GPS halsband, waardoor we veel over de gewoontes én ontmoetingen van dassen weten. De dassen zijn uit elkaar te houden dankzij hun zwart/witte tekening op de snuit. De dassen met een GPS hebben ook een eigen naam. Als een ode aan de belangstelling van de inwoners van Maartensdijk voor 'hun' dassen hebben de ontwerpers van dit kunstwerk voor een moderne eigentijdse weergave van het middeleeuwse dierenverhaal gekozen'.

Kunstenaar
Eline Janssens maakt al meer dan 30 jaar kunst voor in de openbare ruimte. Zo ontwierp ze o.a. tegels voor de tunnels bij de Berenkuil, het Rietveld Schröderhuis, de Marnixbrug en het wit-stalen kunstwerk voor oud-burgemeester van Utrecht; Annie Brouwer-Korf. Het schilderwerk op de pilaren is verricht door medewerkers van Schilderbedrijf Joh van Doorn uit De Bilt. Eline werkt voor de uitvoering van haar kunstwerken daar al jaren samen mee.

Kunstenaar Eline Janssens en Jeremy, Ida, Maud en Indi (leerlingen Aeres-college Maartensdijk) voor de ontwerpen van kunstwerk 'Grimbeert de Das, Reynaert de Vos' bij de Onderdoorgang van het viaduct van de A27 in Maartensdijk.
!