Logo vierklank.nl
De Sluishoef is te bereiken via een pad voorlangs Sandwijck.
De Sluishoef is te bereiken via een pad voorlangs Sandwijck.
Algemeen

Verborgen verhalen uit Bilts verleden

door Walter Eijndhoven

Wie meer wil weten over de geschiedenis van De Bilt, kan op zaterdag 13 en zondag 14 april zijn hart ophalen, tijdens het Muziektheater festival HiStories. In dit weekend vertellen dansers, zangers, theatermakers en muzikanten diverse verborgen verhalen uit het verleden van De Bilt en Bilthoven.

Het begon allemaal met een een leuk idee. Diverse Biltse bewoners waren altijd al nieuwsgierig naar de historie van diverse plaatsen binnen gemeente De Bilt. Pauline Wijnen, één van de organisatoren van het evenement vertelt: 'Iedere bewoner komt weleens langs een plek waarvan hij denkt "Goh, daar zou ik best weleens iets meer van willen weten". Deze mensen worden op 13 en 14 april op hun wenken bediend. Door middel van zang en dans krijgt iedereen te horen wat zich op op een bepaalde plek heeft afgespeeld'.

Vijf locaties
Tijdens een unieke reis worden belangstellenden meegenomen in een ontdekkingstocht langs diverse plekken in De Bilt en Bilthoven. Wijnen: 'Wij willen geïnteresseerden meenenemen naar vijf locaties, met ieder een bijzonder verhaal. Met oude museumbussen, je weet wel, van die blauwe en rode stadsbussen, rijden wij van plek naar plek en op iedere locatie vertelt iemand een verhaal, door middel van zang, dans en theater. Elk verhaal duurt 12 minuten, daarna rijden wij door naar de volgende locatie. De tocht duurt totaal ongeveer 2 uur'.

Tijdens de bustocht worden de volgende locaties aangedaan; het KNMI, Landgoed Houdringe, buitenplaats Sluishoef en de Bunker in De Bilt en de brandweerkazerne in Bilthoven. 'In de Sluishoef vertellen wij over Hendrik de Heus en zijn leven met balletdanseres Marie Polly de Heus, wij vertellen over de grote brand in Inventum, maar wij hebben ook een verhaal over de Bunker op Larenstein. In de jaren '70 konden 45 mensen zich hier opsluiten, gedurende twee weken, in het geval een kernoorlog zou beginnen', legt Wijnen uit.

Kick-off
Dindag 22 januari vond de Kick-off plaats in Theater Het Lichtruim in Bilthoven. Alle muzikanten, dansers, spelers en andere betrokkenen konden deze avond met elkaar kennismaken en iedere groep presenteerde zich aan de anderen. Valsch en Gemeen, Theatergroep Demasqué, Kunst en Genoegen, Helene Kalisvaart, Big Band, Jongeren van het Kunstenhuis, Bart van Gerwen, Trio Las Musicas, Dansgroep WVT, het Weeshuis van de Kunst en het Mannenkoor lieten van zich horen. Samen maken zij er in het tweede weekend van april een groot feest van. 'Wij hebben er echt zin in. In De Bilt is zoveel talent op het gebied van zang, dans en theater. Daar moeten wij echt gebruik van maken', vertelt Wijnen.

Pilot
Aanstaand weekend is het zover. Wijnen: 'Afgelopen weken hebben alle deelnemers keihard geoefend. Dankzij deze repetities hebben wij nu meer zicht op wat komen gaat in het weekend. Als deze pilot goed loopt, willen wij volgend jaar ook de overige vier kernen betrekken bij het Muziektheaterfestival, want over gemeente De Bilt valt natuurlijk veel meer te vertellen. De geschiedenis van Westbroek is weer een heel andere dan die van bijvoorbeeld Hollandsche Rading of de andere kernen. Voorlopig hebben wij dus nog voldoende te vertellen'.

Het festival vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 april van 14.00-16.30 uur. Kaartjes zijn nog verkrijgbaar. Wie meer wil weten over het Muziektheaterfestival: www.hetweeshuisvandekunst.nl

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>