Logo vierklank.nl
Sport

Loosdrechtse paralympiër stopt met snowboarden

Bibian siert de cover van het boek.
Bibian siert de cover van het boek. (Foto: SpecialPixels)

Op haar derde jaar stond zij al op ski's, maar toen zij eenmaal van het snowboarden proefde, was zij totaal om. De Loosdrechtse Bibian Mentel, één van de pioniers binnen deze tak van sport, kon zich een leven zonder snowboarden nauwelijks voorstellen, tot zij een agressieve vorm van botkanker kreeg.

door Walter Eijndhoven

Mentel was pas 27 jaar oud en had zich net gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, toen zij hoorde dat zij een agressieve vorm van botkanker had. Vrij laconiek dacht Bibian: 'Shit, dit is heel vervelend, maar het komt mij nu vooral niet uit'. Volgende week heb ik een trainingskamp'. Vijf maanden eerder werd bij Mentel al kanker geconstateerd, nadat zij last bleef houden van haar scheenbeen. Zij werd geopereerd en mocht haar been vijf maanden niet belasten. Zij gaf echter niet op. Om toch iets te doen aan lichaamsbeweging, ging Mentel iedere dag naar het zwembad en zwom haar rondjes. Na vijf maanden rust en toestemming van de artsen, mocht zij weer deelnemen aan de trainingen. Mentel: 'Vrijwel direct ging het weer mis. Mijn enkel werd dik en ik had vreselijke pijn. In het ziekenhuis constateerden de artsen dat ik voor de tweede maal botkanker had'.

Amputatie
Een vreselijke tijd volgde voor Mentel, waarbij zij uiteindelijk koos voor amputatie van haar onderbeen en langdurig revalideren. Maar, ondanks alle tegenslagen, bleef het snowboarden trekken. Een paar maanden na de operatie vroegen Mentel's voormalige trainingsmaatjes of zij zin had om mee te gaan naar Saas Fee in Zwitserland. Daar had zij wel oren naar. 'Tijdens mijn verblijf in Saas Fee probeerde ik weer op een snowboard te staan', vertelt Mentel. 'En dat lukte. Dat was z'on supergevoel!' Mentel kreeg de smaak te pakken en begon weer aan wedstrijden mee te doen. En zij won, keer op keer. Uiteindelijk behaalde zij zelfs dubbel goud op de Paralympische Spelen in Zuid-Korea in 2018. Na de Paralympische Spelen vond Mentel het genoeg geweest en besloot zij te stoppen met haar sport.

Mentelity Foundation
Vervelen zal zij zich echter niet. Met haar Mentelity Foundation hoopt zij kinderen en jong volwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. 'En niet zomaar een sport, maar extreme boardsports', legt Mentel uit. 'Leven met een beperking is niet niks. Juist daarom is het ontzettend belangrijk om te blijven kijken naar mogelijkheden, in plaats van naar de beperkingen'. En daar weet Bibian Mentel inmiddels alles van.

Voor wie geïnteresseerd is in het (sport)leven van Bibian Mentel, verloot de redactie van De Vierklank vijf gesigneerde boeken van Bibian Mentel. In haar boek 'Leef' gaat zij uitgebreid in op haar leven als snowboardster en hoe zij haar beperking te lijf gaat. De eerste vijf inzenders krijgen het boek toegestuurd.

Lezersactie
Voor de lezers van De Vierklank is een aantal gesigneerde exemplaren ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp 'Leef'. De exemplaren worden onder de inzenders verloot.

Meer berichten