Logo vierklank.nl
Docent Lieke Veenings van de Paardenklas met pony Bella en docenten van de Outdoorklas Daphne Wallenburg en Gerson Strubbe met hond Puck.
Docent Lieke Veenings van de Paardenklas met pony Bella en docenten van de Outdoorklas Daphne Wallenburg en Gerson Strubbe met hond Puck.
Jeugd

Nieuwe uitdagende opleidingen op Aeres VMBO Maartensdijk

door Kees Diepeveen

Vorig jaar is op het Aeres VMBO in Maartensdijk de Paardenklas van start gegaan in samenwerking met Stal van Brenk in Groenekan. Aankomend schooljaar 2019-2020 kunnen nieuwe leerlingen die graag actief zijn met outdooractiviteiten en sport deelnemen aan de Outdoorklas die van start gaat in samenwerking met Sportschool Visscher in Groenekan. Tijdens de Open Dagen op 25 en 26 januari kunnen kinderen die interesse hebben een kijkje komen nemen.

Directeur van Aeres VMBO Maartensdijk Gerda Casteel is heel helder over de nieuwe uitdagende opleidingen die haar school nieuwe leerlingen kan bieden. 'Je wilt als school attractief en eigentijds onderwijs bieden. Bovendien willen we voor talentvolle leerlingen in deze disciplines de doorgroei naar het MBO-onderwijs bevorderen. De ontwikkeling die de Paardenklas heeft doorgemaakt in de paar maanden van dit schooljaar is zeer bemoedigend en we gaan ervan uit dat we met de Outdoorklas volgend schooljaar dezelfde ontwikkeling zullen zien'.

Stal van Brenk
Docent Lieke Veenings van de Paardenklas vertelt enthousiast over het ontstaan en de ontwikkeling van deze klas. 'Het idee voor een paardenklas is drie jaar geleden geboren. Een collega opperde het idee en ik heb het opgepakt en uitgewerkt. De school was ook enthousiast. De officiële samenwerking met Stal van Brenk kreeg zijn beslag en teamleider onderbouw Thijs van de Bosch gaf de lessen een plaats in het rooster van klas 1'.       

Intakegesprek
In april 2018 zijn intakegesprekken gehouden met leerlingen. Twintig leerlingen werden geselecteerd voor de Paardenklas en zijn in twee groepen verdeeld:  beginners en gevorderden. Elke week is één van de twee groepen gedurende drie uur aan de beurt om paard te rijden onder begeleiding van Anniek Dekker van Stal van Brenk die de rijlessen verzorgt. Docent Lieke Veenings: 'Elke leerling uit de gevorderde groep is gekoppeld aan een leerling van de beginnersgroep. Zij geven elkaar instructies en helpen elkaar bij alles binnen de Paardenklas. Ze hebben een soort intrinsieke motivatie ontwikkeld met elkaar en dat zie je ook terug in het dagelijks onderwijs in de klas. Die attitude is mooi om te zien en heeft ook zijn weerslag op de andere leerlingen'.

Outdooractiviteiten
In het schooljaar 2019-2020 start de school met de Outdoorklas voor leerlingen in de onderbouw. Even als in de Paardenklas gaan deze leerlingen gedurende drie uur per week extra uren draaien voor outdooractiviteiten. Daphne Wallenburg en Gerson Strubbe zijn de sportdocenten die de ontwikkeling van de Outdoorklas vorm geven. Gerson Strubbe: 'We werken samen met Sportschool Visscher uit Groenekan. Naast het normale vmbo programma krijgen deze leerlingen praktijklessen in drie verschillende modules. Hierin maken ze kennis met diverse sporten en outdoor-activiteiten, met praktijk en theorie en met het zijn van (sport)activiteitenleider'.

Bootcamp
Gerson vervolgt: 'Gedurende het schooljaar gaan de leerlingen per week drie uren naar sportschool Visscher of drie uren voor activiteiten in de nabije omgeving bijvoorbeeld Bootcamp of drie uren per week in sporthal de Vierstee of op het veld van voetbalvereniging SVM'. Daphne Wallenburg vult aan: ' Willen leerlingen na het vmbo verder in bijvoorbeeld mbo opleidingen Sport en Bewegen, beveiliging of militaire beroepen dan is de Outdoorklas een goede voorbereiding. 

De Open dagen van Aeres VMBO Maartensdijk zijn op 25 januari van 18.30 tot 21.00 uur en op 26 januari van 10.00 tot 13.00 uur. Op deze dagen worden boeiende presentaties verzorgd over de Outdoorklas en de Paardenklas. Nadere informatie via website www.aeresvmbo.nl/maartensdijk

Meer berichten