Zilt & Zoet is blij met alle aandacht voor hun restaurant
Zilt & Zoet is blij met alle aandacht voor hun restaurant

Prijsuitreiking Duurzame Horeca

Algemeen Zakelijk

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 9 november reikte wethouder Brommersma de prijs uit voor duurzame horeca aan het Van der Valkhotel in De Bilt en aan restaurant Zilt & Zoet in Maartensdijk. De aanleiding van deze prijs was een oproep vanuit de gemeente aan Biltse horecagelegenheden met aandacht voor duurzaamheid.

Dinsdag 8 mei riep gemeente De Bilt horecaondernemers met een terras in de gemeente op om te delen hoe zij in hun bedrijf aandacht hebben voor duurzaamheid. Dat kon variëren van een onderscheidende visie of ambitieuze plannen tot concrete maatregelen voor verduurzaming van de bedrijfsvoering en energiebesparing.

Prijs
De twee beste, meest inspirerende inzendingen werden beloond met een mooie prijs voor het terras, te weten zes verwarmde stoelkussens. 'Onze gemeente heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn', vertelt wethouder Anne Brommersma. 'Wij zijn inmiddels alweer enige tijd fairtradegemeente, doen veel aan recycling en nemen mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt'.

Limburg
Tijdens een wandeling in Limburg kreeg Brommersma een verwarmd stoelkussentje aangereikt op een terras. Toevallig bleek dit een product van een bedrijf uit Bilthoven, Stoov. Dit bleek uiteindelijk een mooie prijs voor de winnende horeca in gemeente De Bilt. Klaas van der Valk was verguld met de prijs. Zijn familiebedrijf doet dan ook veel aan duurzaamheid. 'Dat moet ook wel', vertelt Van der Valk. 'Het is een oud pand, dus wij doen zoveel mogelijk aan verduurzaming, waaronder zonne-energie en transitie. Ook Rob van restaurant Zilt & Zoet uit Maartensdijk was verheugd over de prijs. Rob: 'Een mooie waardering voor wat wij doen op het gebied van duurzaamheid'.

Stoov
De oprichter van Stoov is verheugd over alle aandacht. 'Soms is het net te koud om lekker buiten te zitten', vertelt Teun van Leijsen, oprichter van Stoov. 'Daarom kwam ik op het idee verwarmde kussentjes te maken voor de horeca. Elk kussen is voorzien van een batterij, deze is oplaadbaar en heeft drie warmtestanden. En elk kussen is uitwasbaar. Heel handig voor op het terras'.

Klaas van der Valk en familie is trots op de prijs.