Logo vierklank.nl
In de centrale open ruimte vindt, anderhalf jaar na de start van de bouwwerkzaamheden, de officiële opening plaats.
In de centrale open ruimte vindt, anderhalf jaar na de start van de bouwwerkzaamheden, de officiële opening plaats.
Jeugd

Verbouwing Het Nieuwe Lyceum afgerond

door Walter Eijndhoven

Drie jaar geleden begon de grote verbouwing van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Werklui reden af en aan met vrachtwagens en hijskranen, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Woensdag 7 november vond uiteindelijk, onder toeziend oog van leerlingen, docenten en genodigden de feestelijke opening plaats.

Dick Frantzen, rector van de Bilthovense school is dan ook erg trots op het resultaat van jaren hard werken en afzien, en alles binnen het budget. 'Na goedkeuring van het Ministerie van Financiën in 2015, lag in februari 2016 het Programma van Eisen klaar', vertelt Frantzen. 'Om onze school weer te laten voldoen aan de eisen van deze tijd, wilden wij een grote, lichte, centrale hal waar iedere leerling kan verblijven en vijf teamvleugels. Ook hadden wij een set van eisen op het gebied van duurzaamheid en moest het noodgebouw worden gesloopt'.

Sloopwerkzaamheden
Met een architect uit Amsterdam ging de school aan de slag en in april 2017 startten de sloopwerkzaamheden. Tijdens de sloop moesten de lessen wel gewoon doorgaan. Frantzen: 'Gelukkig kregen wij in die periode weinig klachten van onze leerlingen. Natuurlijk ging het verbouwen én lesgeven niet altijd van een leien dakje en een enkele keer kwam een klacht binnen van een leerling tijdens een toets'.

Oorlog
In november 2017 werd de centrale hal in gebruik genomen, een hal met veel licht en ruimte. 'Veel middelbare scholen zijn niet erg prettig om te verblijven', vertelt architect Maarten Sander. 'Aan ons werd de opdracht gegeven het pand weer geschikt te maken voor de eisen van deze tijd, zodat leerlingen en docenten met plezier op school willen zijn'. De school is gebouwd in 1938, tijdens de oorlogsjaren verwoest en vlak na de oorlog weer opgebouwd. Op oude foto's was te zien dat de school, tot 2007, steeds verder werd uitgebouwd, in diverse bouwstijlen.

Duurzaamheid
Sander: 'Daarom moesten wij grote gedeelten van de school slopen en weer opbouwen, zodat alles weer één geheel werd, met een nieuw ' hart' in het schoolgebouw, met veel licht en ruimte en eigen teamvleugels voor de leerlingen, waaronder de zolder. Vooral op het gebied van duurzaamheid was veel te winnen. Dubbele beglazing, overal LED-verlichting en meer dan 700 zonnepanelen op het dak'. Leerlingen van Het Nieuwe Lyceum hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en vertelden met welke projecten zij zich zoal bezighouden op school, waaronder het project ' Plastic Soep' en de plaatsing van een insectenhotel op school.

'Dankzij onze nieuwe teamvleugels, blijven veel leerlingen nu op school, tijdens de pauze', vertelt Frantzen. 'Hier kunnen zij met elkaar chillen of hun huiswerk maken'.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>