Spelleider burgemeester Sjoerd Potters weet iedereen te betrekken.
Spelleider burgemeester Sjoerd Potters weet iedereen te betrekken.

Scholieren in gastles burgemeester actief bezig met respect

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

Van 5 tot 11 november was het de Week van Respect. Burgemeester Sjoerd Potters gaf op 7 november een gastles over dit onderwerp aan leerlingen van groep 6 en 8 van de Julianaschool in Bilthoven. Hij had hiervoor het televisieprogramma Over de Streep als format bedacht en wist daarmee de kinderen actief bij een groot aantal stellingen te betrekken.

Het programma Over De Streep is een beproefde methode om respect en meeleven tussen scholieren te stimuleren en vooroordelen tegen te gaan. Schooldirecteur Ella Prins heet de kinderen welkom en zegt dat het nu wel de week van respect is, maar dat je eigenlijk het hele jaar door en je levenlang respect voor elkaar moet hebben. 'We weten dat het niet altijd zo is en daarom besteden we er deze week op school extra aandacht aan. We hebben de eer dat de burgemeester bij ons wilde komen om er met jullie iets mee te gaan doen.'

Stellingen
De burgemeester vindt het heel leuk om deze gastles te mogen verzorgen. Hij begint met de vraag wat de leerlingen onder respect verstaan. Daarop komen antwoorden uit als, dat je accepteert hoe mensen zijn en gewoon aardig naar elkaar zijn. Hij legt daarna uit hoe het spel Over de Streep aan de hand van stellingen en dilemma's werkt. 'Het is heel dapper als je over de streep durft te stappen. Dan ben je eigenlijk heel stoer want dan laat je iets van jezelf zien en dan gaan we er daarna met elkaar over praten.' De eerste stelling is: 'Ik respecteer alleen mensen die mij ook respecteren. Een enkeling is het daar niet mee eens en zegt geen respect te hebben voor criminelen want die hebben geen respect voor anderen. De leerlingen krijgen dilemma's voorgelegd zoals wanneer je oudere broer een misdaad heeft gepleegd zou je dan nooit meer respect voor hem hebben.

Pesten
Een leerling vindt dat oudere mensen evenveel recht op respect hebben als jonge mensen. Een ander vindt wel dat je meer respect moet hebben voor iemand die kwetsbaar is. Over pesten gaan ook enkele stellingen. Een meisje vertelt dat ze vroeger wel eens wat onzeker was en dan iemand ging pesten om zichzelf wat zekerder te voelen. Ze beseft nu dat ze zo  iemand anders kwetste. De burgemeester vindt het heel belangrijk dat iemand zich gerespecteerd en veilig op school voelt. Hij weet dat de school daar op een goede manier mee omgaat. Leerlingen die dat gevoel niet hebben raadt hij aan daar met de meester of juf over te praten.

Johan Cruijff
Ook zijn er stellingen over veiligheid op straat. Daarbij komt naar voren dat je als groep een veiliger gevoel hebt. De burgemeester zegt dat kinderen die een onveilige situatie op straat zien, bijvoorbeeld iemand met een bivakmuts die verdacht doet, altijd het alarmnummer 1-1-2 kunnen bellen. Aan het eind besprak gymleraar Eric Matherus de 14 regels van Johan Cruijff waarin respect een belangrijk element is. In die regels staat onder meer: 'Alleen kun je niets, je moet het samen doen' en 'Betrek ook anderen bij jouw activiteiten'. Over sociale betrokkenheid zegt Cruijff:: 'Belangrijk in de sport, maar helemaal daarbuiten'. Juf Ella Prins vond deze vorm van een gastles enorm geslaagd. 'Dat gaan we vaker doen.' Ook de kinderen waren heel enthousiast.

Gymleraar Eric Matherus geeft uitleg over de 14 regels van Johan Cruijff.