Hekje in het Noorderpark. (foto Truus Werners)
Hekje in het Noorderpark. (foto Truus Werners)

Nieuwe expositie Art Traverse

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Op zondag 18 november om 15.00 uur wordt de expositie van Bilthovenaren Truus Werners en Marie-José Wessels in de Traverse van het gemeentehuis van De Bilt geopend door Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie aan de Universiteit van Utrecht met een toelichting op hun werk.

In de Tentoonstellingsagenda van het Museumtijdschrift lezen we: 'Het werk van Truus Werners kan niet in een bepaalde categorie ondergebracht worden. Haar werk is heel divers. Daarmee doelt zij op zowel de onderwerpen als de schilder- of tekentechniek of de wijze van uitbeelding. Het kan figuratief, gestileerd of abstract zijn. Het ene gegeven leent zich nu eenmaal beter voor het figuratieve en het andere voor het abstracte. Het ene onderwerp is meer geschikt om te schilderen en het andere om te tekenen. Model tekenen doet zij met conté krijt, portretten in aquarel en kerkinterieurs in acrylverf. Zij schildert het liefst landschappen met rust en ruimte. Grote wolkenluchten en af en toe als symbool van menselijke aanwezigheid, een hekje of gewoon wat palen. En altijd weer het spel van het licht.

Marie-José
We lezen verder in de Tentoonstellingsagenda van het Museumtijdschrift: 'Kracht en leven, die associaties roepen de beelden van Marie-José Wessels op. Mens en dier, neergezet in plastische, volle, vaak gesloten vormen. We zouden haar beelden ook 'aards' of 'basaal' kunnen noemen. Haar werk is figuratief en ondubbelzinnig. De beelden zijn wat we zien: een robuuste vrouw, een alerte otter, scharrelende kippen. Sfeer en spanning zijn de uiteindelijke inspiratiebron voor ieder beeld. Die sfeer is voor Marie-José het uitgangspunt, de oervorm. Want elk beeld begint met de sfeer die het onderwerp bij haar oproept. Vanuit dat gevoel en die spanning zoekt zij naar het moment, de beweging die zij uiteindelijk wil vastleggen in steen, was of klei. In het Hogelandse Park aan de Biltstraat bij De Berekuil in Utrecht staat van haar het beeld Polar Bear Monument. Het beeld is ter herinnering aan 7 mei 1945 toen Utrecht werd bevrijd door het Engelse 49ste Regiment Verkenningstroepen Polar Bears.

De expositie is van 18-11 t/m 15-01-2019 tijdens kantooruren in het gemeentehuis Jagtlust te zien.

Het Polar Bear Monument in de bloemen tijdens een herdenking in 2015. (foto Marie-José Wessels)
!