Bakker Bert Bos levert het Nationaal Schoolontbijt aan 3 scholen in deze gemeente.
Bakker Bert Bos levert het Nationaal Schoolontbijt aan 3 scholen in deze gemeente.

De week van het Nationaal Schoolontbijt

Algemeen

door Kees Diepeveen

In de week van 6 en 9 november neemt een aantal basisscholen in De Bilt deel aan de 16e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Dit jaar gaan weer zo'n half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op bassischolen in het hele land en in stadhuizen evt. met hun burgemeester en leren de kinderen met allerlei lesmateriaal meer over die gezonde start van de dag.

Bakkerij Bos uit Maartensdijk doet voor het 3e jaar mee aan het Nationaal Schoolontbijt en verzorgt voor drie scholen het ontbijt. Op 6 november voor de School met de Bijbel in Maartensdijk en de School met de Bijbel 't Kompas in Westbroek en op 9 november voor de Bosbergschool in Hollandsche Rading waar burgemeester Sjoerd Potters mee komt ontbijten met de kinderen. Bert Bos: 'Ik vind het belangrijk dat kinderen gezond ontbijten voor zij naar school gaan. Het komt ook in Maartensdijk voor dat kinderen naar school gaan zonder ontbijt. Dat is bekend omdat het vorige jaren wel eens aan de kinderen gevraagd is'. Bert Bos is wel zo reëel te erkennen dat het voor een plaatselijke bakker goed is om aan het Nationaal Schoolontbijt mee te werken maar het gaat bij hem nog een laag dieper: 'Wanneer kinderen niet ontbijten vallen ze vaak terug op allerlei suikerhoudende drankjes e.d. wat slecht is wanneer ze dat te veel doen. Een goed ontbijt helpt bij het goed functioneren van kinderen en daarom vind ik het ook belangrijk om hieraan mee te werken'.

Lesmateriaal
Landelijk gaan op ruim 2400 basisscholen in het gehele land kinderen gezond ontbijten. En naar verwachting in zo'n 270 gemeenten ontbijten kinderen met hun burgemeester in het stadhuis. Deelnemende scholen ontvangen naast een uitgebreid, gezond ontbijt en vrolijke placemats ook lesmateriaal: leuke animatiefilmpjes en de online Ontbijtmeter, die deel uitmaakt van een door Gezonde School goedgekeurde methode. Op woensdag 7 november is er een bijzondere traditie: het Binnenhofontbijt. Dan ontbijt een bijzondere groep kinderen met Kamerleden en praten ze samen over een gezonde toekomst.

Ontbijt overslaan
De School met de Bijbel in Maartensdijk doet voor het 2e jaar mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Adjunct-directeur Harry Prosman: 'Het is ons vorig jaar goed bevallen. Een ontbijt is een goede start van de dag. Ook in 2018 zijn er nog steeds gezinnen die 's ochtends niet zo'n haast maken en daarom zo lang mogelijk op één oor blijven liggen. Daardoor is er dan geen of te weinig tijd voor een ontbijt. Maar voor de kinderen geldt wel dat ze aan het begin van een intensieve werkdag staan. Daar hoort gewoon een goed ontbijt bij. Door het Nationaal Schoolontbijt is het overslaan van het ontbijt de afgelopen 15 jaar enorm afgenomen en dus werkt het als je er jaarlijks aandacht aan besteedt'.

'Vorig jaar hebben wij van de hal en de gemeenschapsruimte een enorme eetzaal gemaakt' vervolgt Harry Prosman. 'Dit jaar doen de leerkrachten het in de eigen lokalen. Bakker Bos komt dinsdag om 7.15 uur het brood brengen. Heerlijk vers gebakken brood. Alle eters nemen die morgen een eigen bord, bestek en beker mee. Na de maaltijd is er een appel. Verpakkingen die niet zijn aangebroken gaan naar de Voedselbank. Het is een heel geregel maar we zien het belang er van in en het is ook gezellig'.

Westbroek
Bakker Bert Bos bezorgt op dezelfde dag ook een ontbijt bij 't Kompas in Westbroek. En op 9 november is de Bosbergschool in Hollandsche Rading aan de beurt. Bert Bos zorgt niet alleen voor vers gebakken brood. Voor alle drie de scholen wordt ook het beleg geleverd. 'Ik vind het leuk om hieraan mee te kunnen werken' aldus Bert Bos 'en hoop dat het besef dat kinderen met een goed ontbijt op naar school gaan steeds meer gehoor vindt'.

!