Dertig vrijwilligers planten duizenden bollen op Landgoed Oostbroek.
Dertig vrijwilligers planten duizenden bollen op Landgoed Oostbroek.

Natuurwerkdag bij Utrechts Landschap

Algemeen

door Walter Eijndhoven

1.500 zomerklokjes, 350 lenteklokjes, 6.000 wilde hyacinten en 2.000 botanische tulpen. Het is zomaar een greep uit de vele soorten stinzenplanten die vrijwilligers zaterdag 3 november plantten op Landgoed Oostbroek. En niet alleen op Oostbroek. Op vele plaatsen in Nederland konden deelnemers actief aan de slag, om er samen iets moois van te maken.

Vrijwilligers konden zich vooraf aanmelden voor werkzaamheden op Oostbroek, maar ook elders konden zij zich uitleven in het opschonen van poelen in Zeist, broeihopen voor ringslangen aanleggen in het Beekdal in Amersfoort, rietland vrij maken van wilgenopslag aan de Zuiderzeekade in Bunschoten-Spakenburg, verwijderen van berkenopslag van de hei in natuurgebied Kwintelooijen in Rhenen-Veenendaal, wilgen knotten in IJsselstein, bramen snoeien in Baarn of opslag verwijderen op Landgoed Den Treek in Leusden. Kortom, er was van alles te doen bij het Utrechts Landschap.

100.000 bollen
'Om het landgoed kleurrijker te maken, planten vele vrijwilligers bollen van diverse stinzenplanten', vertelt Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap. 'Over zeven gebieden verdelen wij 100.000 bollen en wij hopen dat onze bezoekers in het vroege voorjaar weer volop kunnen genieten van alle sneeuwklokjes, bosanemonen, sterhyacinten en vingerhelmbloemen'. De bollen worden, op aanwijzing van de boswachter, niet te diep, maar zeker ook niet te dicht onder het oppervlak, in de grond gestopt, zodat in januari al de eerste stinzenplanten tot bloei kunnen komen.