Logo vierklank.nl
foto 2017 week 20 pag. 3 Burgemeester Potters en Rob Herber van de Historische Kring openen de tentoonstelling 100 jaar Bilthoven.
foto 2017 week 20 pag. 3 Burgemeester Potters en Rob Herber van de Historische Kring openen de tentoonstelling 100 jaar Bilthoven.
Algemeen

Een jaar lang De Vierklank in vogelvlucht

Bewoners van de gemeente De Bilt konden het afgelopen jaar in De Vierklank weer kennisnemen van allerlei nieuwsfeiten uit de eigen regio. De berichtgeving was weer heel divers en een terugblik roept vast wel  weer herinneringen op. Het ligt voor de hand dat we met het KNMI binnen de gemeentegrenzen ook weer terugblikken op het weer van twaalf maanden.

door Guus Geebel

Januari
Waarnemend burgemeester Bas Verkerk gaat in zijn nieuwjaarstoespraak in op mooie gebeurtenissen in de gemeente, maar ook schokkende zoals de brute moord op Koen Everink in zijn woning in Bilthoven. 'Veiligheid is nooit vanzelfsprekend, zelfs niet in onze relatief rustige gemeente.' Yvonne Reuijl exposeert in De Groene Daan in Groenekan. Bilts Repair Café wordt onderscheiden met het Groene Lintje. Januari was koud, zonnig en aan de droge kant. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 1,6 graden tegen normaal 3,1 graden. Het was het de koudste januari sinds 2010. De Bilt telde 17 vorstdagen tegen dertien normaal en 2 ijsdagen tegen normaal 3.

Februari
Joop Rosier, 29 jaar verzorger en het gezicht van de dierenwei in Maartensdijk gaat met pensioen en verlaat de gemeente. Hanneke Weterman en Jan Schuurman ontvangen de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt. Korfbalclub Nova wordt kampioen en is na 10 jaar terug in de 1e klasse. Tafeltje Dekje bestaat 50 jaar. Februari kende een kortdurende winterse periode en werd afgesloten met sneeuw. Met een temperatuur van 5,1 graden was deze maand aanmerkelijk zachter dan het meerjarig gemiddelde van 3,3 graden. Er waren tien vorstdagen, duidelijk minder dan het gemiddelde van vijftien dagen.

Maart
Op Mathildedag werden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Gluren bij de Buren wordt voor de negende keer gehouden. De Vierklank brengt een informatieve Lentespecial uit. De nieuwbouw van basisschool De Regenboog gaat van start. Er was gratis compost af te halen op de gemeentewerf. Het werd een van de zachtste maartmaanden in ruim drie eeuwen. De gemiddelde temperatuur was 8,6 graden tegen normaal 6,2. De maand telde 3 vorstdagen tegen 8 normaal en 2 dagen met een temperatuur boven de 20 graden. Normaal heeft maart geen warme dagen. De zon scheen in De Bilt 176 uur tegen 122 uur normaal.

April
Er wordt afscheid genomen van waarnemend burgemeester Bas Verkerk. Hij ontvangt de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt. Voor de zesde keer wordt het tweejaarlijkse korenfestival gehouden onder het motto 'Biltse Koren laat je horen'. Sjoerd Potters wordt geïnstalleerd als burgemeester van De Bilt. Molen De Kraai in Westbroek is weer in bedrijf. Tafeltje Dekje viert het 50-jarig jubileum. De maand was vrij koud, droog en vrij zonnig. De gemiddelde temperatuur was 8,6 graden tegen normaal 9,2. De enige dag in De Bilt boven de 20 graden was op 9 april. Normaal telt april 3 van zulke dagen. De zon scheen 185 uur tegen 176 normaal.

Mei
Jumelage De Bilt-Coesfeld viert 40-jarig bestaan. Jolanda van Hulst wordt voorzitter van de Voedselbank. Bob van den Berg wint de 47ste Maartensdijkse Acht. De Werkgroep Sandwijck organiseert samen met Het Utrechts Landschap een rondleiding op Sandwijck. Op 17 mei bestond Bilthoven honderd jaar. De maand mei was extreem, zonnig en zeer droog. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15 graden tegen normaal 13,1 kwam werd het één van de warmste meimaanden sinds 1901. Er werden 17 warme , 6 zomerse dagen en 1 tropische dag in De Bilt genoteerd, tegen normaal 10, 3 en 0 dagen. De zon scheen 232 uur tegen normaal 213 uur.

Juni
De Vierklank komt uit met een vakantiespecial. Met rond 400 muzikanten en zangers zorgde het KunstOrkest onder leiding Joke Firet in de sporthal van het H.F.Witte Centrum voor een indrukwekkend slotconcert. Op het grasveld achter De Kwinkelier in Bilthoven werd weer de jaarlijkse Zeepkistenrace gehouden. Hospice Demeter viert tienjarig bestaan. Frans Poot nam na 45 jaar afscheid als fysiotherapeut in De Bilt. Agnes Poot-van Gerwen houdt tegelijkertijd haar afscheid als kinderfysiotherapeut. Juni was zeer warm, zonnig met gemiddeld over het land een normale hoeveelheid neerslag. Met een gemiddelde temperatuur van 18 graden tegen normaal 15,6 werd het met 1976 de warmste junimaand sinds 1901. De zon scheen in De Bilt 214 uur tegen normaal 194 uur.

Juli
Rijkswaterstaat is gestart met de verbreding van de A27. Martijn de Loor ontvangt de Duurzaamheidspenning van de gemeente De Bilt. Onder grote belangstelling opende wethouder Ebbe Rost van Tonningen de onderdoorgang Leijenseweg in Bilthoven. Het beeld Meisje met veulen van Charles Weddepohl aan de Tolakkerweg in Hollandsche Rading is gerestaureerd in aanwezigheid van Saskia, de jongste dochter van de kunstenaar. De temperatuur in juli was met 17,9 graden gelijk aan het meerjarig gemiddelde. De maand was zeer nat en had met 207 uur zon iets minder dan de normale 211 uur. Er waren 5 zomerse dagen (boven 25 graden) tegen 9 dagen normaal.

Augustus
Het Rode Kruis bezorgt ouderen een heerlijke dag met een rondvaart. De Japanse capitulatie wordt waardig herdacht in Bilthoven. Anneke Iseger wordt kleurrijk gehuldigd. FC De Bilt bestaat twintig jaar. De Westbroekse wielerronde werd een geslaagd evenement en leverde geld op voor Spieren voor Spieren. De maand was aan de koele kant en had een normale hoeveelheid zon en regen. De gemiddelde temperatuur was 17,2 graden tegen normaal 17,5. In totaal werden in De Bilt in augustus 26 warme en 4 zomerse dagen geteld. Tropische dagen waren er deze maand niet. Het aantal zonuren was 197, normaal 195.

September
De Scouting Agger Martini Groep wordt de eerst Fair Trade scoutinggroep in Nederland. Commissaris van de Koning Willibrord van Beek brengt een werkbezoek aan De Bilt. Wim van Schaik overleed op 19 september. In Westbroek wordt een Automatische Externe Defibrillator (AED) in gebruik genomen. September was koel, zeer nat, maar wel aan de zonnige kant. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedroeg 13,7 graden tegen 14,5 normaal. In De Bilt werden 7 warme dagen genoteerd tegen normaal 10 dagen. De zon scheen gemiddeld in het land 154 uur tegen normaal 143 uur.

Oktober
De Oranje Nassau School in Bilthoven heet nu Aeres MAVO Bilthoven. Burgemeester Sjoerd Potters nam op de rotonde van de Jan Steenlaan namens het honderdjarige Bilthoven een beeld van de vrijmetselarij in ontvangst. De burgemeester nam ook het eerste exemplaar van het boek 100 jaar Bilthoven in ontvangst. De renovatie van accommodatie De Vierstee in Maartensdijk is afgerond. De Van Dijckschool viert honderdjarig jubileum. Oktober was zeer zacht, vrij droog en had een normale hoeveelheid zon. Er werden 3 warme dagen geregistreerd tegen 2 normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,3 graden tegen normaal 10,7 graden. De zon scheen gemiddeld in het land 105 uur tegen 113 normaal.

November
Wethouder Hans Mieras gaf aan De Nijepoortschool in Groenekan gastlessen in het kader van de Week van Respect. Voedingsdeskundige Gitta van Eick deed dat op de Groen van Prinstererschool. Nico Jansen van de ChristenUnie verlaat na bijna 18 jaar de gemeenteraad. Inge Fuijkschot ontvangt de SKC Muzeprijs. Sinterklaas komt weer aan in alle kernen van de gemeente De Bilt. Wethouder Ebbe Rost van Tonningen bezocht de werkochtend van de Vrienden van het Van Boetzelaerpark. De gemeente start met andere afvalscheiding. November was vrij zacht, vrij zonnig en had een normale hoeveelheid neerslag. De gemiddelde temperatuur was 7,3 graden tegen normaal 6,7 graden. Op 23 november werd het in Eindhoven 16 graden. De Bilt telde deze maand in totaal 4 vorstdagen tegen 5 normaal.

December
Gert Smit van Plus Bilthoven is verkozen tot Biltse Ondernemer van het jaar 2017. Sonne Copijn kreeg de titel Duurzaamste Ondernemer, Evert Boshuis werd Middenstander van het jaar en Diana van Esveld starter van het jaar. De oeuvreprijs was voor Ike Bekking. Rachel Polak werd 106 jaar en is de oudste inwoner van de gemeente. Voor de tweede keer werd op het Maertensplein een Winterfair gehouden. December kwam uit op een gemiddelde temperatuur van 4,8 graden tegen 3,7 normaal. Op 10 en 11 december viel er sneeuw. Een vorstdag was er deze maand niet. De temperatuur op Eerste Kerstdag was 7,4 graden.

   

Meer berichten