V.l.n.r. Ineke van Bemmel, Marjan Bosma, Abe Postema, Ella Prins, Romana Engeman (voorzitter) en Manuella Nering Bögel.
V.l.n.r. Ineke van Bemmel, Marjan Bosma, Abe Postema, Ella Prins, Romana Engeman (voorzitter) en Manuella Nering Bögel.

Comité Open Monumentendag zet puntjes op de i

Algemeen Kunst & Cultuur

door Guus Geebel

Met als thema Boeren, burgers en buitenlui wordt op zaterdag 9 september de 31ste Open Monumentendag gehouden. De dag wordt in de gemeente georganiseerd door het comité Open Monumentendag De Bilt. Op 16 augustus kwam het Biltse comité in de Julianaschool bijeen om het programma van de dag nader vorm te geven.

De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in de tweede week van september. Duizenden monumenten in Nederland zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Het thema wordt ieder jaar landelijk bepaald. Het Biltse comité staat onder voorzitterschap van Romana Engeman. Nadat het thema bekend werd is het comité, dat geheel uit vrijwilligers bestaat, met het thema gaan brainstormen over de wijze waarop het in de gemeente De Bilt vormgegeven kan worden. Het comité heeft zelf de negen monumenten uitgezocht. Op de dag zelf worden extra vrijwilligers ingezet om op de locaties alles in goede banen te leiden. Op de opengestelde plaatsen vinden verschillende activiteiten plaats, zoals een rondleiding of een tentoonstelling. Op andere plaatsen wordt muziek ten gehore gebracht. Op de plaatsen zelf is voldoende rust om de monumenten goed te kunnen bekijken

Scholenproject
Burgemeester Sjoerd Potters opent 9 september op Jagtlust de Biltse Open Monumentendag. 'Hij is heel enthousiast en gaat ook actief deelnemen. In gemeentehuis Jagtlust verzorgt hij de eerste twee rondleidingen. Oud-wethouder Arie-Jan Ditewig doet de volgende twee.' In de dagen daarvoor vindt het scholenproject plaats dat gecoördineerd wordt door Marjan Bosma. Zij vertelt dat het scholenproject destijds in de voormalige gemeente Maartensdijk is gestart en heeft gediend als pilot voor het landelijk comité. 'Wij doen het nog steeds drie dagen. De groepen 7 en 8 krijgen een uitnodiging om mee te doen in een van de drie locaties. Dat zijn Landgoed Vollenhoven in De Bilt, het streekmuseum Vredegoed in Tienhoven en boerderij De Maartenshoeve in Westbroek.' Het scholenproject wordt woensdag 6 september geopend door onderwijswethouder Madeleine Bakker.

Boekje
Tussen Jagtlust en de boerderij van boer Buijs, waar op het terrein een schaapskooi staat, wordt een pendeldienst met een koets onderhouden. Er is ook een speciale fietsroute waarin de monumenten van Open Monumentendag zijn opgenomen. Het comité  denkt dat het scholenproject ouders enthousiast weet te maken om zaterdag 9 september monumenten te bezoeken of aan de fietstocht deel te nemen. Vorig jaar bezochten in de gemeente De Bilt ongeveer 1200 mensen de Open Monumentendag. Het comité hoopt dit aantal ook nu te halen. Abe Postema heeft een boekje samengesteld over de monumenten. Het boekje is een gids waarin je kunt vinden wat je bij de deelnemende monumenten kunt tegenkomen. 'Het mooie is dat je op die manier wat blijvends hebt. Vorig jaar was er na Open Monumentendag nog vraag naar', vertelt Abe Postema. Het boekje is op 9 september gratis verkrijgbaar op de deelnemende locaties, maar ook bij de boekhandel. Op www.monumentendebilt.nl  is nadere informatie te vinden.

Monumenten
De opengestelde monumenten zijn: de begraafplaats in Groenekan, de boerderij van Buijs in Bilthoven, De Oude School in De Bilt, gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven, landgoed Eyckenstein in Maartensdijk, molen de Kraai in Westbroek, buitenplaats Persijn in Maartensdijk, buitenplaats Rustenhoven in Maartensdijk en Sandwijck in De Bilt.

Tijdens open monumentendag kan er een kijkje genomen worden in Rustenhoven.