Lentebloemen als voorbode van een prachtige zomer.
Lentebloemen als voorbode van een prachtige zomer.

Lentegevoel laat iedereen weer stralen

Algemeen Natuur & Milieu

door Guus Geebel

Op 1 maart begon de meteorologische lente en zo langzamerhand komt alles weer tot bloei. Krokussen en narcissen komen weer tevoorschijn en laten op veel plaatsen in de gemeente hun kleurenpracht zien. Nog even en het frisse lentegroen komt weer aan de bomen en dan zien we mensen weer met een andere blik de wereld inkijken. Voor De Vierklank reden om een Lentespecial uit te brengen met veel tips om het lentegevoel te versterken.

Lentekriebels zorgen bij de meeste mensen voor een plezierig voorjaarsgevoel. Anderen krijgen te maken met voorjaarsmoeheid, maar die gaat meestal gauw over. Nu de natuur zich vernieuwt willen mensen dat ook, dus komen er nieuwe kleren, een ander kapsel, maar vooral stralende gezichten om aan het lentegevoel nog meer glans te geven. We gaan weer over op de zomertijd en het blijft steeds langer licht. Met hogere temperaturen komen er ook weer  'rokjesdagen'. Aanvankelijk met bleke benen, maar die kleuren ook gauw weer bij. Met Pasen zien we er allemaal weer op zijn Paasbest uit.

Winter
Kijken we terug op de afgelopen winter dan constateren we dat de rayonhoofden in Friesland niet in actie hoefden te komen. Een Elfstedentocht zat er niet in. Wel werden Sven Kramer en Ireen Wüst wereldkampioen allround schaatsen. De winter was met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 3,8 graden aan de zachte kant. De normale temperatuur is 3,4 graden. December was een zachte, zonnige en rustige maand. Begin december was er vorst in de nacht en vlak voor de jaarwisseling bleef het de gehele dag vriezen. Januari was met 1,6 graden de koudste januarimaand sinds 2010. Eind januari werd het tot en met de eerste week van februari wisselvallig en zacht. Daarna bleef het op sommige plaatsen de hele dag vriezen. De gemiddelde temperatuur in februari was in De Bilt 5,1 graden. Normaal is dat 3,3 graden. Bij Maastricht werd het op 15 februari zelfs 17,1 graden.

Lente
Het was een droge winter. Er viel gemiddeld 141 mm neerslag, 67 mm minder dan het langjarig gemiddelde. December was met 23 mm tegen normaal 80 mm zelfs zeer droog. Ook januari was met 57 mm tegen normaal 73 mm aan de droge kant. In februari viel met 61 mm weer wat meer dan de normale hoeveelheid van 55 mm. In de nacht van 11 op 12 februari viel in een brede strook over het midden van het land 5 tot 10 centimeter sneeuw. Op 23 februari was er zware storm met windstoten rond 100 km per uur. Aan de kust werden windstoten tot 115 km per uur geregistreerd. Het KNMI gaf voor de zeer zware windstoten code oranje uit. De zon scheen 230 uur tegen normaal 196 uur. Voor de lente kunnen we helaas geen voorspelling doen, maar met deze Lentespecial willen we u heel veel aanreiken om er een prachtig seizoen van te maken.