Leerling groep acht schrijft eigen liedjes

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Sommige leerlingen kunnen alles op creatief gebied: zingen, een muziekinstrument bespelen en zelfs eigen liedjes schrijven. Jet Alink uit groep acht van de Patioschool in De Bilt is zo'n leerling. Zij weet ook al wat zij het allerliefst wil gaan doen na de middelbare school, namelijk naar het conservatorium.

Natuurlijk heeft zij het niet van een vreemde. Het zit gewoon in de familie, zeg maar. Haar moeder heeft conservatorium gedaan en ook haar opa houdt heel veel van muziek. 'Ik speel al vijf jaar piano en daarnaast zing ik heel veel', vertelt Jet. 'Al snel kwam mijn leraar op de muziekschool erachter dat ik een meer dan gemiddeld talent heb voor piano. Vanuit de gewone muziekles stroomde ik dus al snel door naar de talentenklas, zodat ik mij meer kon ontwikkelen. Natuurlijk was ik hier heel blij mee, want wat is nu mooier dan achter een piano zitten?', vervolgt Jet.

Auditie
Behalve elke week trouw naar muziekles gaan, moet Jet Ieder jaar auditie doen, voor een grote zaal vol publiek. Echt zenuwachtig hiervoor is zij niet, want zij weet dat zij haar stuk goed heeft ingestudeerd. Maar daarvoor moet zij wel elke dag oefenen achter de piano, minimaal een uur per dag, maar vaak zit zij ook gewoon meerdere uren te spelen en ondertussen componeert zij haar eigen liedjes. Jet: 'Af en toe vraagt mijn moeder of ik al achter de piano heb gezeten? Eigenlijk hoeft zij dat helemaal niet te vragen, want muziek is mijn leven'.

Zingen
Behalve pianospelen, zingt Jet ook. En zij componeert haar eigen liedjes. 'Ik ben net zolang bezig achter de piano tot ik een goedlopende tekst heb, liefst in het Engels, want dat vind ik veel mooier klinken dan Nederlands', vertelt zij. 'Als ik op auditie ben, zing ik mijn eigen liedje en begeleid mijzelf op de piano. Ik leer veel van mijn muziekleraar Bas Bons, aan hem heb ik veel te danken'.