De groep leerlingen wordt verwelkomd door Baron Willem Carel van Boetzelaer en zijn vrouw Barones Margretha van Boetzelaer (acteurs Kunstenhuis). Van alles werd verteld over hoe het toeging op het landgoed.
De groep leerlingen wordt verwelkomd door Baron Willem Carel van Boetzelaer en zijn vrouw Barones Margretha van Boetzelaer (acteurs Kunstenhuis). Van alles werd verteld over hoe het toeging op het landgoed.

Basisscholieren bezoeken Landgoed Eyckenstein

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Meer dan 1.070 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente De Bilt bezochten van maandag 30 mei tot en met woensdag 15 juni Landgoed Eyckenstein aan de Dorpsweg in Maartensdijk. Op donderdagochtend 9 juni liep wethouder Hans Mieras een uurtje mee met één van de klassen uit De Bilt.

Niet alleen de leerlingen van groep 8A van de Julianaschool in Bilthoven waren zeer geïnteresseerd in het leven op landgoed Eyckenstein, ook wethouder Mieras wilde zijn licht wel eens opsteken over hoe het leven toeging in een buitenhuis in de 19e eeuw. Otto van Boetzelaer vertelt: 'Het huis heeft al een lange geschiedenis. Al in 1312 werd het landgoed bewoond, door ridder Van Renesse. In de loop der jaren is het landhuis bewoond door verschillende families. Tussen 1777 en 1876 woonde hier de familie Eyk, waarnaar het landgoed vernoemd is. Inmiddels woont mijn familie hier alweer een hele tijd, sinds 1876. Het landgoed rondom ons huis bestaat uit 182 hectare bos en weilanden, maar het totale landgoed beslaat een kleine vierhonderd hectare'.

Creativiteit
Ook Frank van Huls, directeur van Kunst Centraal, liep mee met de leerlingen van groep 8: 'Elk jaar hebben wij een ander thema binnen het basisonderwijs. Het Kunstenhuis probeert iedere leerling iets bij te brengen over Kunst en Cultuur. Daar beginnen wij al vroeg mee, namelijk in het eerste jaar van het basisonderwijs. Want wat is er mooier dan dat iedereen, jong en oud, kan genieten van wat kunst en cultuur ons brengt? Kunst verrijkt ieders leven'. De roep om creatievelingen wordt in de toekomst alleen maar groter en daarom willen scholen en gemeenten de creativiteit van kinderen stimuleren. Erfgoed is een rijke bron voor identiteitsvorming en sociale cohesie en wordt in dit project toegankelijk gemaakt voor kinderen.

Acteurs
Op de vroege ochtend van donderdag 9 juni werd de hele groep leerlingen van harte welkom geheten door Baron Willem Carel van Boetzelaer en zijn vrouw Barones Margretha van Boetzelaer, beiden acteurs binnen het Kunstenhuis. Tijdens hun welkomstwoord hopen zij dat de kinderen inspiratie zullen opdoen voor hun eigen 'liber amicorum' - een bundel voorzien van veelal persoonlijke teksten en illustraties die door vrienden aan iemand wordt aangeboden ter gelegenheid van een afscheid- tijdens de wandeling over het landgoed'. Van alles werd verteld over hoe het toeging op het landgoed, over de gasten, die hier verbleven op het landhuis en werden de leerlingen bestookt met vragen door de baron en barones, zoals 'hoe oud denken jullie dat deze eik is, die daar staat?' (300 jaar), of 'weten jullie hoe men zo'n bruggetje noemt?'. (Knuppelbrug). Ook kregen de leerlingen diverse opdrachten van de barones, zoals het maken van een detailtekening van een boom en het voordragen van een eigengemaakt gedicht over Eyckenstein. Wethouder Hans Mieras was onder de indruk van de acteerkunsten van de acteurs. Mieras: 'Die acteurs zijn zo goed. En dat leren zij bij ons Kunstenhuis. Dat maakt mij supertrots'. Barbara van Boetzelaer vindt het bijzonder dat haar familie kan en mag bijdragen aan de culturele ontwikkeling van de leerlingen. Zij vertelt: 'Hoe fijn is het om 1.070 kinderen uit de gemeente De Bilt te mogen ontvangen op het landgoed en hen te vertellen over de rijke geschiedenis van Eyckestein. Dit gedeelte achter het huis is speciaal opengesteld voor hen, zodat zij ook hier eens een kijkje kunnen nemen. Ik hoop dat hierdoor hun interesse in het cultureel erfgoed wordt versterkt'. Wie meer wil weten over Eyckenstein: www.eyckenstein.nl