Afbeelding

Week van Geluk op de Nijepoortschool

Algemeen Jeugd

door Henk van de Bunt

Vorige week was op de Nijepoortschool in Groenekan het thema 'Week van Geluk' aan de orde. Vooraf waren de ouders van de leerlingen middels een brief bij het thema betrokken. Aan het einde van de week ontving men op school eenzame ouderen om het geluk als het ware aan hen door te geven en op vrijdag werd de week met de leerlingen en leerkrachten weer afgesloten.

Directeur Marjan van Grieken vertelt erover: 'We zijn op school dagelijks druk bezig met rekenen, lezen en schrijven, maar deze week gingen we ook intensief aan de slag met het thema geluk. Zijn de kinderen op De Nijepoort dan ongelukkig? Nee, zeker niet. Maar in deze week leerden we dat 'geluk' bijvoorbeeld een gevoel kan zijn. Zo'n gevoel dat je krijgt wanneer je een winnend doelpunt maakt of van een hond die kwispelend op je afkomt. We leerden dat geluk lang niet altijd te maken heeft met het krijgen van cadeautjes of dure spullen'.

Gevoel
Marjan vervolgt: 'Uit studies is gebleken, dat mensen een groot deel van hun geluksgevoel zelf kunnen bepalen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan, dat 40% van ons geluk te beïnvloeden is door ons gedrag en onze manier van denken. We werkten deze week aan lessen van de methode 'De gelukskoffer': een wetenschappelijk onderbouwde methode voor de groepen 3 tot en met 8 gebaseerd op de positieve psychologie. Op nog een paar andere scholen in De Bilt werd hiermee gewerkt. We spraken die week met de kinderen over talenten, kwaliteiten, passie en bijvoorbeeld zelfvertrouwen. We hadden het ook over complimenten geven en dat complimenten je geluksgevoel bevorderen. We luisterden naar iemand, die in Senegal heeft gewerkt en gezien heeft dat je ook met heel weinig heel gelukkig kunt zijn. Maar we leerden de kinderen deze week ook dat je, net als bij volwassenen, niet permanent gelukkig kunt zijn.

Afbeelding
Hoe ervaar je geluk met een roze of een zwarte zonnebril.