Vol concentratie gaan de kids door de oefeningen.
Vol concentratie gaan de kids door de oefeningen.

Schaakworkshop voor leerlingen De Nijepoort

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Dinsdag 1 november organiseerde Kinderopvang De Bilt een schaakworkshop voor leerlingen van groep 4 t/m 8 van basisschool de Nijepoort in Groenekan. Meestal wordt hen een (fysieke) sportactiviteit aangeboden, maar ditmaal stond de denksport garant voor een gezellige middag.

Zij leerden niet alleen diverse spelregels, maar konden deze direct toepassen op hun tablet.

'Elk jaar bieden wij leerlingen van BSO De Nijepoort vaste activiteiten aan. Sport en beweging vinden wij belangrijk voor leerlingen, maar dit jaar hebben wij eens voor iets anders gekozen, namelijk schaken'. Aan het woord is Pim Witjes van Kinderopvang De Bilt. Zij vervolgt: 'Wij hopen op deze manier de schaaksport weer op de kaart te zetten. Omdat wij nu eenmaal niet de middelen hebben om zelf zo'n workshop op te zetten, hebben wij aan het bedrijf Chessity gevraagd of zij misschien de training wil verzorgen'. Henk Kuijer, medewerker bij Chessity, vult aan: 'Chessity was eigenlijk alleen bedoeld voor volwassenen, maar voor beginners binnen een schoolomgeving hebben wij nu ook trainingen opgezet. Iedereen, van jong tot oud, kan zo spelenderwijs het schaken onder de knie krijgen'.

Speels
Natuurlijk is schaken niet even snel te leren. Daarom gaf Chessity een demonstratie aan de kids van de Nijepoortschool. Kuijer: 'Een normaal schaakbord wordt door de jeugd niet meer gebruikt, dus geven wij trainingen op de tablet. Met saaie tekstboekoefeningen verliezen jongeren al snel de motivatie om door te gaan met schaken. Daarom ontwikkelden wij een methode, waarbij je op een speelse manier het schaken onder de knie krijgt'.

Toernooi
De demo van Chessity komt goed uit voor de kids van de Nijepoortschool. Op woensdag 9 november vindt namelijk het Schaakkampioenschap Basisscholen 2016 plaats. Ron Smit, jeugdleider bij De Biltse Combinatie (DBC) vertelt: 'Op die dag spelen 13 à 14 teams uit De Bilt tegen elkaar, met bord en klok. Het toernooi vindt plaats in het HF Witte centrum in De Bilt en wordt georganiseerd door onze schaakvereniging. De beste twee teams mogen meedoen met het regionale kampioenschap dat door de Stichts-Gooise Schaakbond in het voorjaar van 2017 wordt georganiseerd'.