Eline van der Linden (l) en Kayleigh Metz (r) schreven de musical en muziek.
Eline van der Linden (l) en Kayleigh Metz (r) schreven de musical en muziek.

HNL leerlingen schrijven musical

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

In één nacht een musical schrijven, dat doen veel schrijvers hen niet na. Kayleigh Metz en Eline van der Linden, leerlingen uit 5 VWO van Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven lukte het wel. Eén nacht samen flink doorhalen en alles stond op papier, compleet met muziek.

'Ieder jaar wordt op onze school wel een musical uitgevoerd, maar het thema van dit jaar 'Liefde, Hoop en Verdriet', vonden wij zo belangrijk, dat wij besloten zelf een musical te schrijven'. Aan het woord is Kayleigh Metz. Zij vervolgt haar verhaal: 'Elke week is het repeteren geblazen, want alles moet natuurlijk vlekkeloos verlopen. Onze cast bestaat uit zo'n 25 leerlingen, van diverse leerjaren'. Metz en Van der Linden willen met hun verhaal naar buiten, mensen de ogen openen voor de ellende van kinderen in derde wereldlanden. De musical gaat over Dawud en Aina, met als centraal thema: hoop, liefde en verdriet. Metz: 'Dat klopt. Dawud leeft in een gezin met zijn moeder en een aantal broertjes en zusjes. Helaas lijdt zijn moeder aan longontsteking en is stervende. Binnenkort staat hij er dus alleen voor en heeft hij de zware taak zijn broertjes en zusjes alleen groot te brengen. Zijn ellendige leven verandert echter radicaal, als hij bij toeval een weggelopen meisje tegenkomt'. Dawud brengt het meisje in veiligheid en ontmoet haar zus, Aina. Het klikt zo tussen de twee, dat zij aan niets anders meer kunnen denken dan aan elkaar. Metz: 'Beide denken nu het geluk te hebben gevonden, maar niets is minder waar'. Van der Linden vult aan: 'Voor wie wil weten hoe het verder afloopt, moet maar naar de musical komen kijken'. Metz en Van der Linden zijn niet alleen erg creatief, maar houden ook erg van muziek. Voor de musical hebben zij dan ook alle muziek en teksten zelf geschreven.

Centraal thema
In de musical staan de begrippen hoop, liefde en verdriet centraal. Van der Linden: 'Wij willen met deze musical laten zien hoe belangrijk deze drie begrippen zijn in het leven van ieder kind. En hoe belangrijk het is dat goede doelen, zoals Serious Request, worden gesteund. De opbrengst van onze musical gaat dan ook in zijn geheel naar deze organisatie'. Metz en Van der Linden staan helemaal achter de acties en inzet van Serious Request en willen hen dit jaar graag ondersteunen. Van der Linden: 'Wij willen het verhaal van kinderen in derde wereldlanden graag naar buiten brengen. Daarom hebben wij deze musical geschreven. Wij willen het verhaal vertellen van kinderen die echt hulp nodig hebben, slachtoffers van 'stille rampen', zoals dat heet'.

Bewustwording
Het thema van Serious Request is dit jaar 'Kindersterfte door longontsteking'. Metz: 'Weet je dat iedere 35 seconden een kind sterft door longontsteking? Dat is toch niet normaal? En niemand is zich bewust dat dit aan de gang is. Door deze musical hopen wij daarin verandering te brengen!' Van der Veer: 'Wij willen dat mensen zich bewust worden van dit probleem. Daar gaan wij voor zorgen'.

De beide voorstellingen vinden plaats op maandag 12 en dinsdag 13 december in het ZIMIHC theater Zuilen, Prinses Christinalaan 1, 3554 JL Utrecht, van 20.00-21.00 uur. Kaarten zijn nog verkrijgbaar. Voor meer informatie: Mail: 12129@hetnieuwelyceum.nl of ga naar de website: www.amatteroftimemusical of bel: Kayleigh Metz, 06-37253537