Peter Hans Aarsman weet het publiek goed te vermaken.
Peter Hans Aarsman weet het publiek goed te vermaken.

Hans Aarsman ziet de wereld 'Precies andersom'

Algemeen Kunst & Cultuur

Fotojournalist Hans Aarsman heeft een scherp oog voor details die nieuwsfoto's in een ander daglicht kunnen zetten: in De Wereld Draait Door analyseerde hij enkele jaren geleden een aantal malen op zeer geestige wijze enkele afbeeldingen die op het eerste gezicht helder leken, maar die bij nadere beschouwing, 'uitzoomen' noemt hij dat, heel anders in elkaar staken.

Ook in zijn vermakelijke voorstelling 'Precies Andersom' stelt hij interessante vragen: waarom zijn bepaalde foto's vanuit het presidentiële vliegtuig van de VS eigenlijk altijd uit de rechterzijraampjes gemaakt en: is het mogelijk de moord op een Australisch echtpaar te reconstrueren aan de hand van oeroude politiefoto's?

De uiterst geestige speurtocht waarin de kwesties van alle kanten bekeken worden leidt uiteindelijk niet tot wereldschokkende conclusies, maar vermakelijk is het allemaal wel. Als de fotograaf echter via het theorema van Bayes (een priester-statisticus uit de 18e eeuw) gaat beweren dat een Range Rover bijna net zo veilig is als een Mini en dat de kans op overspel door jouw vrouw minimaal is (Aarsman laat het publiek bij handopsteking aangeven wie zich er zelf wel eens schuldig aan maakt) begint de rode draad van de voorstelling weliswaar licht in de knoop te geraken, maar groeit de hilariteit navenant. En dat blijft toch de grote kracht van deze sympathieke fotograaf.         (Peter Schlamilch)