Het centrumplan

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

In de media wordt gemeld, dat B&W De Bilt van de rechtbank een nieuw besluit moet nemen over de monumentenstatus van het Julianacomplex in Bilthoven. Daarbij wordt geschreven, dat het 'Poortgebouw' onderdeel uitmaakt van de gehele aanpak om het centrum van Bilthoven op te waarderen en dat daaraan diverse, door de raad vastgestelde, ruimtelijke en financiële kaders ten grondslag liggen.

Echter; wanneer men het Centrumplan en de daarop betrekking hebbende gemeentelijke stukken en besluiten goed doorleest, zal men lezen dat voor de verwezenlijking van het Centrum 'essentieel' is dat het Poortgebouw er komt. Zonder dat valt de financiële bodem onder het Centrumplan weg en komt het Centrumplan als geheel op losse schroeven te staan. De opzet van het financiële kader is dusdanig precair dat het Centrumplan alleen als één geheel financieel dekkend te krijgen is. Elk onderdeel dient ter medefinanciering van de andere onderdelen. Er kunnen dus geen onderdelen vervallen, noch mogen er onverwachte tegenvallers in de kostendekking opduiken. M.b.t. het laatste zijn de uitblijvende voortgang rond de onbebouwde driehoek zuidzijde station en de leegstand van De Kwinkelier al tekenen aan de wand.

Ja
De Biltse gemeenteraad heeft 'ja' gezegd tegen het Centrumplan als geheel, alsmede de financiële onderbouwing daarvan. De gemeenteraad heeft reeds A gezegd met de onderdoorgang van het spoor en zal daardoor nu óók B, C, D, enz. moeten zeggen. Dat houdt tevens in dat het voor de gemeenteraad feitelijk onmogelijk is om elementen uit het Centrumplan te laten vervallen of daartoe anders te beslissen. Voor aanpassingen n.a.v. bezwaarschriften is daardoor feitelijk geen ruimte. Noch voor heroverweging van beleid, voor zover men dat al van zins was. Naast risicovol gemeentelijk financieel beleid is daarmee ook sprake van bestuursrechtelijk discutabel beleid.

Verwachting
Dat wekt de verwachting, dat de Gemeente De Bilt álles in het werk zal stellen om z.s.m. voldongen feiten te creëren door de monumentenstatus aan de Dudokflat als geheel - dus incl. laagbouw - te onthouden en bovendien bijv. de laagbouw z.s.m. te slopen. Overigens heeft het verleden geleerd, dat de Gemeente De Bilt zich niets gelegen laat liggen aan de Monumentenwet en zelfs niet schroomt om in strijd daarmee te handelen. Diverse andere Biltse monumentenpanden zijn over de jaren immers doodgewoon verdwenen.

P.J. Westerhof, De Bilt