VvE vecht voor behoud van de 'zwarte doos' waar nu nog o.a. de Bilthovense Boekhandel is gevestigd. (foto Historische Kring De Bilt)
VvE vecht voor behoud van de 'zwarte doos' waar nu nog o.a. de Bilthovense Boekhandel is gevestigd. (foto Historische Kring De Bilt)

De VvE Julianaflat is woedend

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In 2015 heeft het college van de gemeente De Bilt het verzoek om het Julianacomplex in Bilthoven als gemeentelijke monument aan te wijzen, afgewezen. De VvE (Vereniging van Eigenaren) Julianaflat II diende tegen dit besluit een bezwaarschrift in. De onafhankelijke bezwarencommissie heeft aan het College geadviseerd om de bezwaren gegrond te verklaren. Het College daarentegen besloot dat advies naast zich neer te leggen. De VvE is hierover zeer teleurgesteld.

De bezwarencommissie stelde in haar advies, dat het College ten onrechte het bedrijfseconomische belang doorslaggevend heeft laten zijn bij de afwijzing van de monumentenstatus. Het College is van mening, dat meerdere belangen meegewogen dienden te worden en juist een integrale afweging te moeten maken bij de aanpak van het centrum. Het College is van mening dat de bezwarencommissie daar onvoldoende betekenis aan heeft toegekend.

Poortgebouw
Al in 2009 is in verschillende plannen opgenomen dat op de plek van Bilthoven Centraal (het kopgebouw van het Julianacomplex aan de Julianalaan 1) een poortgebouw is voorzien. Dit maakt onderdeel uit van de gehele aanpak om het centrum op te waarderen naar 'een centrum dat past bij het dorpse karakter van Bilthoven met een passend voorzieningenaanbod. Het College is van mening dat er geen nieuwe inzichten zijn die nu om een andere afweging vragen over deze locatie. Door het bezwaar van de VvE ongegrond te verklaren, blijft het eerder genomen besluit (om het complex niet aan te wijzen als monument) in stand.

Woedend
Fred van Dijk is woordvoerder van de VvE. Hij is woedend: 'De gemeente legt de adviezen van eigen commissies gewoon naast zich neer. Eerder had de Monumentencommissie de gemeente al geadviseerd om het Julianacomplex als gemeentelijk monument aan te wijzen. Tot tweemaal toe legt het College dus een advies van een eigen commissie naast zich neer en blijft bij het besluit om een deel van het gebouw - een ontwerp van de wereldberoemde architect W.M. Dudok - af te breken om plaats te maken voor een enorm poortgebouw. Het poortgebouw wordt ook nog eens dwars en aan alle kanten fors uitstekend op de Julianaflat geplaatst en maakt daarmee gelijk een definitief eind aan het nagestreefde dorpse karakter van het centrum.

Adviezen
Van Dijk tenslotte: 'Het Cuijpersgenootschap (zet zich landelijk in voor behoud van bouwkundig cultureel erfgoed) evenals de stichting Docomomo  Mevrouw K. Hazelzet, kunsthistorica en Duduk-kenner, de Historische Kring D'Oude School en bewonersgroep Hart voor Bilthoven hebben tevergeefs een beroep gedaan op het gemeentebestuur om oog te hebben voor het behoud van dit cultureel bouwkundig erfgoed van Dudok. In Hilversum wordt het Dudokjaar afgesloten met een concert en 11 kilometer verderop wordt een Dudokgebouw verminkt'.

Centen of Monumenten
'Hoe kunnen wij de gemeente de ogen openen? De argumenten van de gemeente komen in de kern neer op één enkel argument en dat is, dat met de grondopbrengst van de nieuwbouw rekening is gehouden bij het centrumplan. Maar ieder zich respecterende gemeente had een dergelijk winstoogmerk nooit ten koste laten gaan van een waardevol monumentaal bouwwerk van een wereldberoemde architect als W.M. Dudok. Het blijft het oude liedje 'liever centen dan monumenten'. Maar we laten het er niet bij zitten en gaan in beroep bij de rechtbank. Wij hopen op verdere steun om dit onzalige megalomane bouwplan te keren, ook door en vanuit de gemeenteraadsleden.

Spandoeken zijn nu nog zichtbaar. Als de voorgenomen bouw doorgaat zal de Julianaflat volledig aan het zich onttrokken worden.