Er is reeds een aanvang gemaakt met de verkoop van de woningen.
Er is reeds een aanvang gemaakt met de verkoop van de woningen.

'HartvoorDeBilt' dient klachten in bij de gemeente

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Op 24 maart 2017 heeft het comité 'HartvoorDeBilt' een klacht ingediend bij de gemeentelijke klachtenbehandelaar over de door de gemeente gevolgde handelwijze bij het bouwplan (uit 2015) van 12 woningen op het voormalige garageterrein van De Rooij aan de Hessenweg.

Hierbij gaat het vooral om de vermeende tegenwerking bij het verkrijgen van de juiste informatie; bijvoorbeeld om er achter te komen welke afspraken er met het garagebedrijf waren gemaakt. Daardoor is hen de mogelijkheid onthouden om op een constructieve manier mee te denken met het bouwplan/streefbeeld, zodat er een bestemmingsplan gemaakt had kunnen worden, waarover alle partijen tevreden konden zijn. Dit bleek niet het geval en daardoor werd men gedwongen tal van zienswijzen op het bestemmingsplan in te dienen. Een plan voor woningbouw op het terrein van garagebedrijf De Rooij loopt al vanaf 2005. Het maakte toen deel uit van plannen voor drie achterblijvende locaties in het Oude Dorp rondom de rotonde Blauwkapelseweg. Dit betrof bedrijven die naar het nieuwe industrieterrein Larenstein zouden verhuizen. Garagebedrijf De Rooij was een van die bedrijven.

Gemeenteraad
Op 24 juni 2010 ging de gemeenteraad akkoord met een bouwplan van 3 bouwlagen met kap op het terrein van garage De Rooij aan de Hessenweg, terwijl in 2005 soortgelijke hoogbouwplannen onder druk van de Biltse bevolking niet door waren gegaan. Dit besluit is echter nooit vastgelegd in een bestemmingsplan, waardoor belanghebbenden ook niet konden reageren. Het plan is ook niet uitgevoerd. Toch werd gedurende het hele proces omtrent het bouwplan van 2015 steeds verwezen naar het in juni 2010 door de gemeenteraad genomen besluit. Termen als 'er ligt nu eenmaal een gemeenteraadsbesluit waaraan we ons te houden hebben' en 'in vergelijking met het in 2010 bedachte streefbeeld is dit nieuwe plan een enorme verbetering' enz. waren uitspraken die gedurende de hele planperiode bij voortduring waren te horen.

Afspraken
Omdat er zoveel wel of niet was afgesproken en er steeds door de gemeente werd teruggegrepen op niet te controleren gemaakte afspraken wilde 'HartvoorDeBilt' inzicht krijgen in die achterliggende afspraken. De gemeente gaf die echter niet vrij. Daarom werd een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) bij de gemeente ingediend. Omdat er op het WOB-verzoek geen reactie kwam werd op 7 juni 2016 een bezwaar ingediend tegen het niet tijdig reageren door de gemeente. Op 23 juni 2016 kwam de reactie van de gemeente, die inhield dat van de 27 betreffende documenten er slecht 7 openbaar mochten werden gemaakt. Tegen deze reactie werd opnieuw gereclameerd. Daarop kreeg het comité een uitnodiging om te verschijnen voor een zitting met de Hoorcommissie WOB op 26 juli 2016. De gemeente zegde toe haar verweerschrift in ieder geval een week van tevoren ter hand te stellen. Uiteindelijk werd dat ander halfuur uur voor de zitting per mail toegestuurd.

Uitspraak Hoorcommissie
De Hoorcommissie heeft op 30 september 2016 uitspraak gedaan op het bezwaar. Het heeft vervolgens nog tot 22 december 2016 geduurd voordat het College de uitspraak doorstuurde naar het comité. Uit de uitspraak van de Hoorcommissie bleek dat de gemeente op de meeste punten in het ongelijk werd gesteld. Tegelijk met de uitspraak werd een verklaring meegestuurd inclusief een aantal onvolledige documenten. Nog steeds minder dan volgens de Hoorcommissie zou moeten. Omdat het College zo lang had gewacht met het doorsturen van de uitspraak was men inmiddels een dag te laat binnen de termijn waarop indieners beroep konden aantekenen bij de Raad van State.

Wat blijkt?
In een brief, die de gemeente op 30 juni 2015 aan de eigenaar van het garagebedrijf schrijft, staat dat met de bouw van het in 2010 bedachte bouwplan op 1 januari 2013 (2,5 jaar eerder) moest zijn gestart. In een brief concludeert de gemeente zelf dat er in juni 2015 volop gelegenheid was om in overleg met alle betrokkenen een nieuwe start te maken. Er moesten volgens deze brief nieuwe plannen ontwikkeld gaan worden omdat het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2010 inmiddels was achterhaald. Door echter het bestaan van deze brief te verzwijgen en net te doen alsof het besluit van 24 juni 2010 nog gewoon bestond, is daarmee de mogelijkheid ontnomen om gezamenlijk tot een nieuw en beter plan te komen. De gemeente heeft immers zelf naar buiten toe vanaf de eerste informatieavond op 9 december 2015 continu laten weten dat het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2010 zou worden uitgevoerd. Dit alles onder het motto: 'er is nu eenmaal toen zo besloten'. De ondertekenaars van de brief aan de klachtenbehandelaar zijn van mening dat de gemeente heeft gehandeld in strijd met meerdere beginselen van behoorlijk bestuur. 'Hart voorDeBilt' is bewust informatie onthouden en is benieuwd naar de bevindingen van de klachtenbehandelaar.

Er is inmiddels een begin gemaakt met de realisering van bouwplan op het voormalige garageterrein van De Rooij. De benzinepompen zijn inmiddels verwijderd.