De informatieavond op dinsdag 28 juni werd matig bezocht.
De informatieavond op dinsdag 28 juni werd matig bezocht.

Nieuw bouwplan Hessenweg roept gemengde reacties op

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Dinsdag 28 juni werd er opnieuw in De Bilt een informatieavond gehouden over het bouwplan op het terrein van de voormalige garage De Rooij aan de Hessenweg. Deze avond vond nu plaats in het kader van een ter inzage gelegd ontwerp bestemmingsplan. Het College van B&W van de gemeente De Bilt had eerder (14 juni) ingestemd met het aangepaste bouwplan.

Deze inspraakavond trok aanmerkelijk minder belangstellenden dan de informatieavond op 15 april jl. Op de avond in april was er een veel kritiek op het plan. Zowel omwonenden, als 'Hart voor De Bilt', vonden het bouwplan van 12 aaneengesloten woningen te massaal en te hoog. Daarnaast paste het plan volgens hen niet in het dorpse, groene karakter van De Bilt. Naar aanleiding van alle kritiek is het college van B&W vervolgens met De Rooij en ontwikkelaar Aalberts gaan overleggen over aanpassing. Dit overleg heeft erin geresulteerd dat het bouwplan nu bestaat uit twee bouwblokken: een blok van zes woningen (het meest zuidelijk gelegen) en een blok van vijf woningen. Van het blok van vijf woningen is een verdieping afgehaald, zodat het thans bestaat uit 2 bouwlagen met een kap. De hoogte van het meest zuidelijke bouwblok van 6 woningen blijft onveranderd: 3 bouwlagen met kap Ook is nieuw, dat de beide bouwblokken iets ten opzichte van elkaar verspringen en dat het nu nog maar om 11 woningen gaat.

Reacties
De aanwezigen reageerden divers op dit gewijzigde bouwplan. Sommigen vonden het aangepaste plan een duidelijke verbetering en waren blij met de doorgevoerde veranderingen. Diverse omwonenden lieten een ander geluid horen. Eén inwoner van de Essenkamp (de achterburen van de Hessenweg) zei ongelukkig te zijn met het plan. 'Ik kan nu over het platje van het huis voor me aan de Hessenweg de bomen zien. Straks zie ik helemaal niets meer en kijkt men vanuit het nieuwe huis voor me rechtstreeks in m'n appartement. M'n privacy is totaal verdwenen. Ik ben er niet blij mee. Maar ja wat wil je? De gemeente De Bilt wil altijd alles volbouwen'.

Massaal
Een andere direct omwonende zei, dat ze niet blij was met dit nieuwe plan. 'Het verschilt bijna niets van het laatst ingediende plan. Het is nog steeds veel te hoog en massaal. Ook de vijf nu lager te bouwen huizen. Als de gemeente langer de tijd had genomen voor de onderhandeldingen dan had er wellicht een voor iedereen bevredigende oplossing gevonden kunnen worden. Bijvoorbeeld door het creëren van 16 of 18 gelijkvloerse een beetje luxe wooneenheden, verdeeld over twee of drie gebouwen van ieder maar twee verdiepingen. De massaliteit en hoogte zouden daarmee niet meer bestaan en voor de eigenaar zou de verkoopopbrengst waarschijnlijk ook niet veel minder zijn. Misschien zelfs meer. 18 wooneenheden tegenover 11 huizen. De ontwikkelaar zag een dergelijk plan echter niet zitten, omdat daar in De Bilt volgens hem geen afzetmarkt voor zou zijn. Heel jammer, een gemiste kans. Met wat meer creativiteit had hier een echt mooi stukje De Bilt kunnen ontstaan'.

Hart
'Hart voor De Bilt' stelde dat zij niet blij waren met het bouwplan. 'We kennen nu alleen verliezers: De Rooij, de omwonenden en het aanzien van De Bilt. Het plan is in strijd met zowel de welstandsnota 2004, als met de welstandsnota 2013. En toch komt het er. En dat alleen maar, omdat de raad in 2010 heeft ingestemd met het mogen bouwen op deze plek van drie bouwlagen met kap n.a.v. een bouwplan, dat nooit gerealiseerd is. Vandaar dat er toen geen inspraak van omwonenden geweest is. In tegenstelling met het door De Rooij ingediende bouwplan van 2005. Dat plan kwam naar buiten tegelijk met twee andere hoge en kolossale bouwplannen in de omgeving. 'Hart voor De Bilt' heeft toen actie gevoerd om de plannen van tafel te krijgen en dat is gelukt. En nu wordt nota bene gezegd, dat het huidige plan zo goed is, omdat het lijkt op het plan van 2005'.

Het laatste woord is nog niet over dit bouwplan gezegd. Het ontwerpbestemmingsplan ligt nu tot 4 augustus 2016 ter inzage. Tot die tijd is er gelegenheid om een zienswijze op dit plan bij de gemeente in te dienen. Daarna zal de gemeenteraad een besluit nemen.

Reactie wethouder
Wij legden wethouder Hans Mieras de vraag voor of hij niet door onderhandelen en aan te dringen op een andere architect, tot een ander resultaat had kunnen komen. Beter voor De Rooij, beter voor de omwonenden en beter voor het (straat-)beeld van De Bilt.

Hans Mieras: 'Ik heb goed geluisterd naar de omwonenden. Zij wilden het minder massaal en minder hoog. Hieraan hebben we m.i. voldaan. Let wel, De Rooij had toestemming van de raad om te bouwen met drie lagen en een kap. Hij gaat nu 5 woningen daarvan bouwen met twee lagen en een kap. Hij doet dat vrijwillig. Dat kost hem geld. We zijn nu terug op het plan van 2005. Ik dacht dat dit behoorlijk goed onderhandelen was. De vraag over de architectenkeuze vind ik vreemd. Stel dat ik jouw overbuurman ben en jij wilt een uitbouw realiseren. Wat zou je dan doen als ik je kom vragen of je niet een andere architect wilt nemen dan die je nu hebt. Je zou dan toch je schouders ophalen. Wie en wat is de gemeente om voor een particulier te bepalen welke architect hij bij z'n bouwplan moet betrekken? Die macht hebben we niet. Het enige dat wij moeten toetsen is of het plan past in het bestemmingsplan en/of het plan voldoet aan redelijke eisen van welzijn. Niets meer, niet minder. Zelf vind ik het plan zo goed. Het woord is nu aan de omwonenden en daarna besluit de gemeenteraad'.

Reactie gemeenteraadslid
Gemeenteraadslid Frans Poot zegt goed te begrijpen, dat er nog steeds kritisch naar het plan wordt gekeken. 'Je moet goed in het oog houden dat er, wellicht helaas, een gemeenteraadsbesluit uit 2010 ligt. Daar kan De Rooij zich op beroepen. Het plan is nu gereduceerd tot het plan uit 2005. Een kleiner plan. Ik heb vanavond al behoorlijk wat gehoord, maar ik heb nog geen argumenten gehoord waarom dit nu niet zou kunnen. Ik denk dat we als gemeente er alles aan hebben gedaan om dit plan zo te krijgen zoals het nu is. Ik vrees dat het nu nog heel moeilijk zal worden om dit plan nog verder te reduceren'.

Beeld van de geplande woningen: 2e links het beeld van de 2 woningen van 2 bouwlagen met kap en de 3e van links, het beeld van de woningen van 3 bouwlagen met kap.