Ebbe Rost van Tonningen en Peter Schlamilch maken zich hard voor aanpak hondenoverlast.
Ebbe Rost van Tonningen en Peter Schlamilch maken zich hard voor aanpak hondenoverlast.

Handhaving moet veel beter

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

Dat het thema 'handhaving' in de lokale politiek van de gemeente De Bilt de laatste tijd en met name bij de plaatselijke politieke partij Beter De Bilt een 'hot item is', zal iedereen die naast de lokale pers ook de maandelijkse handelingen in Bilts vergaderzaal volgt, wel zijn opgevallen.

De lokale vierkoppige fractie van Beter De Bilt is geschrokken van het percentage burgers, dat regelmatig of vaak overlast van honden en het verkeer ervaart. In de laatste burgerpeiling wordt het bekende beeld weer bevestigd: zo'n 30% heeft er vaak last van en 45% soms, in totaal een groep van 75%. Peter Schlamilch (Beter De Bilt): 'Die cijfers zijn al vanaf de eerste burgerpeiling in 2005 zo hoog en dalen nauwelijks. Voor klachten over parkeren en verkeer geldt ongeveer hetzelfde. Daarnaast blijkt uit het recente jaarverslag Bijzondere Opsporingsambtenaren, dat in heel 2015 maar 113 processen-verbaal zijn opgemaakt, terwijl er 3 fulltime boa's in dienst zijn van de gemeente, die samen zo'n 4000 uur op straat aanwezig zijn geweest'.

Per week
'Elke boa schrijft minder dan één bon per week,' zegt raadslid Peter Schlamilch, 'en dat terwijl we hebben onderzocht, dat er in sommige gemeenten wel 50 geschreven worden. Als u of ik een half uur over de Hessenweg of de Julianalaan lopen zien we al 10 overtredingen. Wat is hier aan de hand?' Beter De Bilt is van mening dat het handhavingsbeleid op deze manier weinig zin heeft; ook zijn de prestaties van de boa's totaal niet meetbaar, er zijn geen doelen, er zijn geen metingen naar het effect, het aantal klachten daalt niet; eigenlijk doet men maar wat. Er zijn ook regelmatig klachten over loslopende honden'.

Trots
'We zijn trots op onze boa's en die zetten zich volledig in, maar ze moeten wel goed aangestuurd worden. In de laatste burgerpeiling zegt 27% van de burgers dat hondenoverlast met voorrang moet worden aangepakt. We lezen dat aan hondenoverlast in 2015 maar 200 uur is besteed, en er maar 2 bonnen voor zijn uitgeschreven, terwijl aan bv. fietswrakken 310 uur zijn besteed. Overigens hebben de boa's maar liefst 1600 uur gesurveilleerd in 2015, met als resultaat... 0 bekeuringen!'

Dat zouden er voortaan zeker 1000 per jaar moeten zijn, volgens Beter De Bilt. Schlamilch: 'We zijn echt niet de partij van het burgertje pesten en bovendien: 90% van onze burgers gedraagt zich voorbeeldig en heeft dus niets te vrezen. Maar kom op: 1 bon per dag uitschrijven, alleen voor de hardleerse overtreders, is dat nou te veel gevraagd?'

Prioriteit
Beter De Bilt is van mening dat volstrekt verkeerde prioriteiten worden gesteld, die geen rekening houden met de klachten van burgers. Ook moet het handhavingsbeleid zo snel mogelijk meetbaar worden gemaakt. Ook moeten de boa's zichtbaarder en meer benaderbaar worden, bv. door ook op de fiets te gaan surveilleren. Ten slotte wil Beter De Bilt de plicht om opruimzakjes bij zich te hebben. De partij gaat in de gemeenteraad van 30 juni a.s. bovenstaande punten als motie inbrengen.