PvdA De Bilt wil begrijpelijke WMO

Algemeen Politiek

Binnen enkele weken buigt de Biltse gemeenteraad zich over de nieuwe verordening voor de lokale WMO. De PvdA in de De Bilt strijdt al drie jaar voor verbeteringen van het lokale zorgbeleid. Ook nu komt ze met verbetervoorstellen.

PvdA-raadslid Erik van Esterik: 'De nieuwe verordening is zeker een verbetering. Zo hoeven mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet langer een eigen bijdrage te betalen. Wij zien echter nog ruimte voor verbetering. Zo vinden wij dat het verslag van het keukentafelgesprek dat goed gekeurd is door de cliënt meteen behandeld moet worden als een aanvraag tot zorg. Dat voorkomt bureaucratische vertraging. Waarom zouden ze nog een aparte aanvraag moeten indienen? Ook willen wij dat mensen 10 dagen de tijd hebben voor het indienen van een persoonlijk zorgplan en niet 7 dagen. Dat is te kort, zeker omdat het college zelf 14 dagen neemt voor de behandeling'.

Verbetervoorstellen
De PvdA De Bilt wil meer verbeteringen. Zo wil ze dat het college niet zonder meer zorg mag weigeren aan mensen die verwijtbaar hebben gehandeld, door bijvoorbeeld in eerste instantie zorg te mijden. Van Esterik: 'In dat geval willen wij dat de bewijslast bij het college ligt. Zij moet concreet aantonen dat iemand verwijtbaar heeft gehandeld en geen recht meer heeft op zorg. Alleen op die manier is het belang van de cliënt geborgd. Nu is het te gemakkelijk verwoord in de verordening'.

Begrijpelijk
De lokale PvdA wil ook dat de WMO-verordening en daarmee het lokale WMO-beleid op een voor iedereen begrijpelijke manier opgeschreven wordt in een folder en op de gemeentelijke website. Van Esterik: 'De WMO is echt ingewikkeld. Wij vinden het essentieel dat mensen eenvoudig kunnen terugvinden wat hun rechten en plichten zijn, hoe ze een aanvraag moeten indienen, wat er dan gebeurt, wanneer je wel of geen eigen bijdrage betaald. Nu is dat vaak erg ingewikkeld opgeschreven'. De PvdA dient deze voorstellen tijdens de gemeenteraadsvergadering in.