Erik van Esterik diende een interpellatieverzoek in over het intrekken van het voorstel voor tijdelijke huisvesting.
Erik van Esterik diende een interpellatieverzoek in over het intrekken van het voorstel voor tijdelijke huisvesting.

Interpellatie tijdelijke huisvesting

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

De gemeenteraad nam op 26 mei 2016 met een grote meerderheid een motie aan met een oproep aan het college om als gemeente De Bilt te voldoen aan de opdracht om de statushouders woonruimte te bieden. In de opdracht werd ook de mogelijkheid voor tijdelijke woonruimte opgenomen. Het college pakte de opdracht voortvarend op en kwam met een plan voor tijdelijke huisvesting dat op 14 februari jl. werd ingetrokken.

Erik van Esterik (PvdA) diende daarop een interpellatieverzoek in dat op 9 maart in de raad werd behandeld. Hij kon zich na aanvankelijke verbazing voorstellen dat het college met enige opluchting afzag van het traject  tijdelijke huisvesting voor starters, spoedzoekers en statushouders. 'Het was een steen op de maag van heel veel mensen.' Van Esterik wil meer informatie over de reden en wat er aan extra sociale huisvesting gedaan wordt. Hanneke de Zwart (D66) dient een motie in waarin gevraagd wordt het budget voor tijdelijke huisvesting te reserveren in de kadernota, in ieder geval tot en met 2018. De motie wordt aangenomen. Peter Schlamilch van de Fractie Schlamilch vraagt in een motie het ingetrokken plan definitief te begraven en te onderzoeken welke andere mogelijkheden er zijn. Deze motie wordt na hoofdelijke stemming met alleen 'steun van de indiener verworpen. Jette Muijsson (Beter De Bilt) constateert dat er door een grote meerderheid van de raad een motie is ingediend en dat wanneer de wethouder er uitvoering aan geeft iedereen op zijn achterste poten staat.

Draagvlak
Han IJssennagger (Bilts Belang) pleit voor bouwen buiten de rode contouren. Johan Slootweg (SGP) geeft het college een compliment, maar wil als er weer een dergelijk besluit wordt voorbereid dat eerst gekeken wordt naar draagvlaak in de omgeving. Hij noemt het goed dat de problematiek rond onze volkshuisvesting op de agenda gaat gekomen. Nico Jansen (CU) wil aandacht voor milieueffecten. Kees Lelivelt (VVD) vraagt om permanente oplossingen. Werner de Groot (CDA) wil de dynamiek vasthouden. Anne de Boer (GroenLinks) meent dat het proces zorgvuldig was opgepakt. Menno Boer (SP) ziet uit naar de discussie in de raad over woningbouw.

Wijs besluit
Wethouder Madeleine Bakker antwoordt dat volgens recente informatie van het COA de verwachting is dat de taakstelling voor de tweede helft van 2017 stabiliseert of wellicht lager uitpakt dan de eerste helft van het jaar. 'We blijven ons in samenwerking met SSW, COA en Vluchtelingenwerk inzetten voor de huisvesting van vergunninghouders. Bij nieuwe onverwachte ontwikkelingen zullen we in samenwerking met de raad onderzoeken welke maatregelen noodzakelijk zijn.' De wethouder zegt binnenkort met een plan naar de raad te komen om de bouw van 450 extra sociale huurwoningen tot 2030 te realiseren .Over het plan voor tijdelijke huisvesting zegt zij dat aan de breed gedragen motie voortvarend invulling is gegeven. De wethouder constateert dat de raad het intrekken van het voorstel een wijs besluit acht. Erik van Esterik waardeert de mate van snelheid en transparantie. Dat het niet teveel geld mocht kosten heeft zijn fractie klemgezet in de tijdelijkheid van tien jaar. Hij wil dit wanneer het weer aan de orde komt in de gaten houden. Ook gaat hij in op het draagvlak. Voor voldoende woningbouw denkt Van Esterik aan een De Leijen 2 waar 3500 woningen gebouwd zouden moeten worden.