Bij het voormalig Biltsch Meertje wil het College 6 tijdelijke woningen plaatsen. De OLV-kerk en de Theresia-basisschool vormen een prachtige achtergrond.
Bij het voormalig Biltsch Meertje wil het College 6 tijdelijke woningen plaatsen. De OLV-kerk en de Theresia-basisschool vormen een prachtige achtergrond.

Wisselende reacties op tijdelijke huurwoningen

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Het College van Burgemeester en Wethouders van De Bilt heeft op 17 januari 2017 opnieuw gesproken over het plaatsen van tijdelijke woningen. Het nieuwe voornemen is dat er 44 tijdelijke woningen op 5 verschillende locaties in de gemeente komen en maximaal 10 jaar blijven staan. De beoogde locaties aan de Charles Weddepohllaan in Hollandsche Rading (2 woningen) en aan de Sint Laurensweg in De Bilt (4 woningen) zijn niet meer opgenomen.

D66 reageert bij monde van Dolf Smolenaers: 'D66 gaat nu zorgvuldig alle input van omwonenden en het nieuwe collegevoorstel wegen. Het is jammer dat het plan nu minder woonruimte biedt, want D66 staat voor het bieden van een thuis voor vluchtelingen. Maar het is goed dat is geluisterd en gehandeld'.? Coalitiegenoot Beter de Bilt volgt het traject tijdelijke huisvesting kritisch en is verheugd dat geluisterd is naar kritiek waardoor locaties zijn afgevallen. Pim van den Veerdonk: 'Wij vinden het positief, dat het College meer tijd neemt voor een besluit en hopen dat de alternatieven worden beoordeeld op een wijze die recht doet aan de inspanningen van burgers'. ?Anne de Boer namens GroenLinks: 'Goed dat het Bilts College zo snel de breed gedragen wens om tijdelijke sociale woningen te plaatsen heeft opgepakt en uitgewerkt. Spoedzoekers, statushouders en starters worden daarmee geholpen. Op- en aanmerkingen over de locaties zijn serieus genomen. Jammer dat er toch wat minder geplaatst kunnen worden. GroenLinks wil graag sneller structurele oplossingen.' Het CDA vindt de uitkomst van de heroverweging goed. Ook het besluit om de gemeenteraad langer tijd te geven steunt het CDA. Fractievoorzitter Werner de Groot: 'Dit laat eens te meer de zorgvuldigheid zien in deze door de raad zelf aan het college opgelegde opdracht'. ?

Voorhangprocedure
De VVD De Bilt keurt nog steeds de gevolgde 'voorhangprocedure' af. Kees Lelivelt (fractievoorzitter) verwoordt het aldus: 'Of nu door het college wel voor draagvlak van 44 tijdelijke woningen is gezorgd? Dit voornemen is in elk geval wederom nog niet met de raadsleden afgestemd. 10 jaar blijft lang'. De PvdA is warm voorstander van tijdelijke huisvesting (zo goed mogelijk gespreid over de kernen). Krischan Hagedoorn: 'De periode is echter veel te lang. Er zijn mogelijkheden om korter te plaatsen, bijvoorbeeld 5 jaar. Daarnaast moet permanente bouw sterk versneld worden'. Gemeenteraadslid Peter Schlamilch verwoordt het standpunt van zijn beweging Forza De Bilt: 'Goed dat er twee locaties zijn afgevallen, nu de rest nog. Voor woningzoekenden in onze gemeente moeten structurele oplossingen komen, geen hap snap-beleid en paniekvoetbal. De groenstroken in onze wijken zijn geen bouwplaatsen, maar waardevolle speel- en recreatieplekken waar de gemeente af moet blijven'.

Vijf jaar
Menno Boer namens de SP: 'Bezuinigen of luisteren? Het is wel heel toevallig dat de twee kleinste (en dus duurste!) locaties ineens zijn afgevallen. Na jaren van niets doen aan woningbouw, kan het nu wel, maar halfhartig. Weer wordt er niet geluisterd, maar een slap excuus gegeven'. Voor de ChristenUnie is tijdelijk maximaal vijf jaar. Nico Jansen: 'Genoeg tijd om redelijk te bewonen huizen te bouwen. Woningen dicht op elkaar, nog kleiner dan een vakantiewoning, is geen basis om – jammer genoeg ook nog zonder werk - dag en nacht te vertoeven'. Ook de SGP is voor vijf jaar: 'Ineens vallen er twee locaties af, vanwege beperkte ruimte. Veel onrust was voorkomen, wanneer het College dat eerder had bedacht. Hoe geschikt zijn de huidige voorgestelde locaties? De SGP ziet meer en betere mogelijkheden. Bouw de woningen voor maximaal 5 jaar, ook op bouwlocaties', aldus Johan Slootweg. Han IJssennagger namens Bilt Belang: 'Wij vinden het jammer, dat het college wederom aan de oorzaak van het gebrek aan woningen voorbij gaat: er worden veel te weinig locaties ter beschikking gesteld om structureel het tekort aan woningen op te lossen. 80% van de gemeente is onbebouwd: ruimte genoeg.'

Op dit terrein aan de Berlagelaan (Bilthoven) tegenover het Kromhoutkwartier naast de fietstunnel naar de Noorderkroon staan 12 tijdelijke woningen gepland.