Logo vierklank.nl
Muziek

Matangi vurig in Huize Gaudeamus

Het Mantangi-kwartet komt nogmaals naar Gaudeamus.
Het Mantangi-kwartet komt nogmaals naar Gaudeamus.

'Wanneer iemand wanhopig is, betekent dat, dat hij nog steeds ergens in gelooft.' Zo sprak de gekwelde Russische componist Dimitri Sjostakovitsj, en hij had gelijk: zijn leven werd gekenmerkt door tragedie, maar ook door hoop.

Wanhoop die in veel van zijn werken is terug te vinden, een leven geplaagd door het communisme, maar ook een leven met perioden van lichtheid, waarvan het Strijkkwartet nr. 3 een uitbarsting is: te midden van zijn zwaarmoedige werken is dit een oase van luchtigheid en vreugde, althans... voor zijn doen!

Het bekende Matangi-kwartet speelde o.a. dit werk woensdag 11 januari in het schitterende Walter Maas huis (Huize Gaudeamus) in Bilthoven en bracht, net als de gelijknamige Indiase godin, het publiek in vervoering door de feilloze intonatie, de volle klank, de grote maar subtiele verschillen in dynamiek en klankkleur en de feilloze gelijkheid.

Onder gedecideerde aanvoering van primarius Maria Paula Majoor werd vurig en expressief gemusiceerd met een muzikale overtuiging die het publiek bepaald niet onberoerd liet. Op 5 april is het volgende concert van Matangi in Gaudeamus, voor de kamermuziekliefhebbers zeer aan te bevelen.(Peter Schlamilch)

Meer berichten