Lieke Smits treft een aandachtig gehoor.
Lieke Smits treft een aandachtig gehoor.

Discussieavond over Nationaal Zorgfonds

Algemeen Zorg

Zo'n kleine 50 mensen kwamen vrijdag 28 oktober af op de informatieavond over het Nationaal Zorgfonds in de achterzaal van café Miltenburg in Bilthoven. Lieke Smits van het landelijk SP bureau was naar haar geboortestreek teruggekomen om hieraan energiek uitleg te geven.

Bijvoorbeeld over de geschiedenis van het huidige zorgstelsel (na het ziekenfonds): 'Hans Hoogervorst, destijds VVD-minister van Volksgezondheid heeft het huidige zorgstelsel onder marktwerking in 2006 ingevoerd'. Korte filmpjes toonden zorgverleners uit het land, die de noodzaak aangeven van de noodzakelijk geachte veranderingen. 'Er is teveel bureaucratie, cliënten zitten huilend bij de arts, terwijl zij niet naar de specialist gaan, omdat ze het eigen risico of de eigen behandelingsbijdrage niet kunnen betalen'.

Reacties
Dat riep onmiddellijk reacties op uit de groep aanwezigen - zowel bezorgde burgers als zorgverleners -; zoals het niet gehoord worden als patiënt omdat er geen tijd en geld meer is voor een goede GGZ behandeling. Medicijnen die ineens niet meer vergoed worden, op zijn, of ineens minder goede vervangers worden geleverd door de apotheek. Mensen komen na een bezoek aan de arts thuis met nog meer zorgen dan vooraf, omdat hulpmiddelen ineens niet meer worden vergoed, of ten dele.

Wachtlijsten
Een vraag die werd gesteld is of de wachtlijsten dan weer terug zullen komen. Lieke Smits: 'Door het huidige stelsel zijn er ook weer wachtlijsten, terwijl minister Borst (D66) destijds nog in de periode van het ziekenfonds de wachtlijsten had weggewerkt door allerlei maatregelen. Het grote verschil zit hem vooral in vergelijking met het oude ziekenfonds, toen zorg nog werd gereguleerd door de huisarts als poortwachter en beoordelaar welke zorg nodig is. In ons huidige stelsel beoordelen steeds meer de verzekeraars wat wel en niet kan. In het nieuwe zorgstelsel zal de basisverzekering worden uitgebreid met fysiotherapie, tandzorg en hulpmiddelen, zodat deze zorg op tijd kan worden ingezet om verergering van gezondheidsklachten te voorkomen'.

Straat
'Komen werknemers die bij huidige verzekeraars werken dan allemaal op straat te staan'? 'Dit valt wel mee', stelt Lieke, 'want naast het uitgebreide basispakket zullen aanvullende verzekeringen blijven bestaan. Waarschijnlijk in een andere vorm, maar de expertise van veel ervaren werknemers in dit veld blijft nodig'. 'Gaat de premie dan omhoog om dit te bekostigen'? Lieke stelt, dat de premie ongeveer gelijk zal blijven. 'Ten eerste omdat het duurbetaalde topmanagement in de zorg en bij verzekeraars niet meer nodig is – dat scheelt al miljarden -, evenals de afschaffing van de dure 'overstapcampagnes' die altijd vanaf november met dure spotjes en reclame opstarten. Daarnaast zal veel bureaucratisch papierwerk, waar zorgverleners nu erg veel tijd aan kwijt zijn, niet meer nodig zijn. Winst zal terug gaan naar de zorg. Zo worden alle miljarden tegen elkaar weggestreept in dit plan. In februari 2017 zullen deze plannen door het CPB worden doorgerekend'.

Meer info over het Nationaal Zorgfonds zie https://nationaalzorgfonds.nl/ . Meer info over het NZF in De Bilt is te verkrijgen via Mischa van der Heijden (schepen@hotmail.com).          

(Marisca van der Burgh)