De etalage van Zandbergen krijgt een kampioens-make-over.
De etalage van Zandbergen krijgt een kampioens-make-over.

Nederlands Kampioene richt etalage Zandbergen in

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Blij verrast was Henny Zandbergen, eigenaresse van de dierenwinkel aan de Looydijk in De Bilt. Haar etalage werd uitgekozen door Worldskills Netherlands om ingericht te worden door Nederlands kampioene Pien Hoveling uit Zaandam. Samen met haar lerares van school, Nimeto in Utrecht en medewerkers van Worldskills Netherlands kwam zij een hele dag naar De Bilt.

'Ongeveer twee maanden geleden werd ik gebeld door Worldskills Netherlands, met de vraag of ik de etalage van mijn dierenwinkel opnieuw wilde laten inrichten door Pien Hoveling, Nederlands kampioene Etaleren'. Aan het woord is Henny Zandbergen, eigenaresse van de dierenzaak aan de Looydijk in De Bilt. Zij vervolgt haar verhaal: 'Dat leek mij heel leuk en ik heb natuurlijk direct ingestemd. Het bijzondere is dat ik helemaal niet weet hoe de etalage eruit komt te zien, dus ik ben wel benieuwd naar het eindresultaat'.

Skills heroes
Tijdens het etaleren hangt inderdaad een laken in de winkel, zodat niets te zien is van wat zich daarachter allemaal afspeelt. Buiten de winkel zijn medewerkers van Worldskills druk aan het filmen, om uiteindelijk alles op YouTube te zetten. Muriël Mariman, medewerkster van Worldskills Netherlands vult aan: 'Wij organiseren vakwedstrijden voor studenten van het MBO, bij ons "Skills Heroes" genoemd. Als je bijvoorbeeld timmerman, kok, etaleur, lasser, verpleger of webdesigner wilt worden, kun je je via onze website opgeven en meedoen aan wedstrijden. Bij de vakwedstrijden ga je de competitie aan met studenten op jouw school en van andere scholen, binnen jouw eigen vakgebied. Je krijgt uitdagende opdrachten die binnen een bepaalde tijd af moeten zijn. Skills heroes bestaat uit drie etappes: een voorronde op je school, een kwalificatiewedstrijd en de nationale finale. Win je de finale? Dan ben je Nederlands kampioen binnen jouw beroep. Dit jaar is Pien Hoveling Nederlands kampioen etaleren geworden'. Maar zij gaat voor meer. Aan het eind van het jaar hoopt zij in Göteborg in Zweden zelfs Europees kampioen te worden.

Blinddoek
Gesloopt was Zandbergen aan het eind van de dag. Zandbergen: 'Pien was vanmorgen al om half negen bij mij in de winkel om voorbereidingen te doen en rond 13.00 uur begonnen zij met filmen. Ruim vier uur zijn zes mensen beziggeweest voor een filmpje van 3 minuten op YouTube. Ongelooflijk hè? Veel klanten heb ik vandaag niet gehad. Iedereen liep mijn zaak snel voorbij. Dachten zeker dat iemand mij had overvallen, met al die mensen en camera's in en rond de winkel, haha'. Aan het eind van de dag werd Zandbergen geblinddoekt naar de etalage gebracht. Pas toen mocht zij zien hoe het was geworden. Zandbergen: 'Ik ben blij met het resultaat, er is echt over nagedacht. De rondingen op het raam komen weer terug in de etalage. heel mooi. De etalage blijft in ieder geval tot en met Dierendag intact, dus ik hoop dat velen Pien's werk komen bewonderen'.

Het filmpje is te zien via de Facebookpagina van Worldskills Netherlands.