Zo'n 160 belangstellenden bezochten de informatieavond Tuinstraatkwartier.
Zo'n 160 belangstellenden bezochten de informatieavond Tuinstraatkwartier.

Informatieavond SSW Tuinstraatkwartier De Bilt

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

In samenwerking met de Bewonerscommissie, heeft de Stichting Sociale Woningbouw (SSW) afgelopen maanden een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd omtrent eventuele sloop, vervangende nieuwbouw en/of renovatie in de wijk Tuinstraatkwartier in De Bilt. Dinsdagavond 28 juni deelden SSW en de Bewonerscommissie hun bevindingen met de bewoners in het H.F.Witte Centrum in De Bilt.

De zaal was goed gevuld. Ruim 160 bezorgde wijkbewoners uit het Tuinstraatkwartier (Meidoornpad, Lathyrusstraat, Seringstraat, Jasmijnstraat en Tuinstraat) mochten hun zegje doen over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door SSW. Dàt er iets moet veranderen, daar is iedereen het roerend over eens. Leid Rozeman, voorzitter van de Bewonerscommissie vertelt: 'De 179 woningen zijn gewoon niet meer van deze tijd. Niet alleen de buitenkant laat veel te wensen over, maar ook de binnenkant is niet al te best, er is sprake van schimmelvorming en de huizen zijn erg gehorig. De Bewonerscommissie wil, samen met SSW en de huurders nadenken over wat moet gebeuren'. Ondanks de vele nadelen is er ook nog veel goeds te vermelden over de wijk. Buurtbewoners sommen op: de ligging van de buurt, de rust, het is hier fijn wonen, er is veel groen en goede voorzieningen. In de wijk wonen meerdere generaties. De jongste in de zaal is pas zeven weken oud.

Puzzel
In de jaren vlak na de oorlog, zo tussen 1948 en 1953 is deze wijk uit de grond gestampt. Nu, zo'n 65 jaar later, wordt het tijd tot renovatie over te gaan. Sylvia Jansen, teamleidster bij SSW: 'Wij moeten het renovatieproject zien als een puzzel. SSW heeft rekening te houden met allerlei factoren zoals betaalbaarheid van de woningen, levensloopbestendigheid (een huurhuis is bestemd voor meerdere generaties), duurzaamheid en natuurlijk een optimaal bedrijfsresultaat, belangrijk voor SSW. En wij hebben rekening te houden met de huurder. De gemeente als stakeholder kijkt met ons mee, ook zij heeft nog wat in de melk te brokkelen. Uiteindelijk moeten al deze stukjes als een puzzel in elkaar passen'.

Bezorgd
Uit het haalbaarheidsonderzoek komen diverse oplossingen naar voren: renovatie van alle 179 woningen, renovatie van ééngezinswoningen en sloop of vervangende nieuwbouw, nieuwbouw op de locatie van de vroegere school ( niet in eigendom van SSW), eventuele verkoop van ongeveer 18 woningen (alleen bij toestemming gemeente), of sloop en vervangende nieuwbouw binnen de gehele wijk. Op deze voorstellen komen vanuit de zaal bezorgde reacties, zoals: "Moeten wij dan voor langere tijd ons huis uit? Waar moeten wij dan heen? Wat als er asbest wordt gevonden? En: oude bomen mag je nooit verplaatsen". Jansen: 'Als wij starten met de renovatie, wil SSW de werkzaamheden bundelen, dus kozijnen, metselwerk, isolatie van woningen, alles wordt tegelijkertijd onder handen genomen. Op die manier zijn wij sneller klaar met de werkzaamheden en kunnen de bewoners eerder terug naar huis'.

Toekomst
Nu het haalbaarheidsonderzoek achter de rug is wil SSW, samen met de Bewonerscommissie, graag met de bewoners om de tafel. Jansen: 'Wij willen het standpunt weten van onze huurders. Wat missen wij nog om het hen naar de zin te maken? Daarom starten wij in september/ oktober met een woon-/ wensenonderzoek, in opdracht van de Bewonerscommissie. In november/ december vindt een terugkoppeling plaats van de resultaten. In december 2016 en januari 2017 bespreken wij onderling de resultaten en in januari/ februari 2017 organiseren wij een 2e bewonersavond. In 2018 starten wij dan met de fysieke werkzaamheden. Kortom: er is nog veel werk aan de winkel'.

Wie wil meedenken in de Bewonerscommissie, is van harte welkom. Vooral bewoners uit de Jasmijnstraat, Lathyrusstraat en Seringstraat zijn ondervertegenwoordigd binnen de commissie. Mocht u interesse hebben, neem dan contact op Leid Rozeman, of mail naar: bewonerstuinstraatkwartier@gmail.com