Hoorzitting voor huurders

Algemeen Algemeen

Beter De Bilt organiseert maandag 20 juni een hoorzitting voor huurders in de gemeente De Bilt in het H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Aanvang 20.00 uur.

Beter De Bilt wil de resultaten van deze bijeenkomst inbrengen in de (extra) gemeenteraadsvergadering van 23 juni. Tijdens die vergadering vindt de voorbereiding plaats van de meerjarenbegroting van de gemeente, welke in het najaar wordt vastgesteld.

Combinatie
Fractievoorzitter Ebbe Rost van Tonningen: 'Huurders worden geconfronteerd met een combinatie van problemen, zoals bezuinigingen in de gezondheidszorg, huurverhogingen, achterstallig onderhoud en lange wachttijden voor de sociale huurwoningen. Door toenemende kosten en achterblijvende inkomsten groeit de groep van mensen die moeilijk of niet financieel kan rondkomen. De schuldenproblemen voor deze groep huurders is daardoor sinds de economische crisis in 2007 alleen maar toegenomen. Juist door de effecten van het beleid van organisaties, zoals gemeente en verhuurders- en welzijnsorganisaties neemt de armoede onder de mensen toe. Het gaat dus om een veel bredere aanpak dan alleen het gemeentelijk beleid of dat van de verhuurder'.

Overschot
In deze dagen is duidelijk geworden, dat de gemeente bijna 3 miljoen euro overhoudt aan budget in de gezondheidszorg. Deze uitkomst staat naar de mening van Beter De Bilt haaks op de bezuinigingen, welke de gemeente het afgelopen jaar heeft doorgevoerd. 'Dat is voor veel mensen, die van de gezondheidszorg afhankelijk zijn, niet te begrijpen en onacceptabel' aldus Rost van Tonningen. 'De komst van vluchtelingen in Nederlandse gemeenten dreigt de wachttijden voor sociale huurwoningen de komende jaren alleen maar te verlengen. Die wachttijd is al jarenlang rond de 9 jaar met geen enkel uitzicht op een snelle verbetering. Extra maatregelen zijn hard nodig. Wachtenden op de wachtlijst mogen niet verder worden benadeeld'.

SSW
Door de verkoop van huurwoningen door SSW neemt de woningvoorraad voor sociale huurwoningen af, waardoor alleen-gaanden en jonge gezinnen zich vaak niet vestigen in De Bilt. Dat betekent een toenemende vergrijzing in onze gemeente. Ebbe Rost van Tonningen : 'Zogenaamde scheefwoners in de sociale huurwoningen zorgen ervoor dat er te weinig nieuwe huurwoningen beschikbaar komen voor andere groepen woningzoekenden. Huurders zouden als groep een stevige invloed moeten kunnen uitoefenen op SSW. De woonwet 2015 maakt dat ook mogelijk. De vraag is of dat ook gebeurt. Deze hoorzitting is bedoeld om duidelijk te maken, dat een gezamenlijk aanpak van gemeente, SSW en andere verhuurders- en welzijnsinstellingen dringend noodzakelijk is'.