De aanleg van 989 zonnepanelen. [foto Rob Klaassen]
De aanleg van 989 zonnepanelen. [foto Rob Klaassen]

Zonnepark

Algemeen Natuur & Milieu

Begin vorige week werden de zonnepanelen geplaatst bij de rioolwaterzuivering De Bilt aan de Groenekanseweg 189. Het resultaat is een zonnepark van bijna 1000 panelen, dat gemiddeld voor 10 tot 20% van de elektriciteit voor de zuivering gaat zorgen. Het park is begin juli gereed.

Aanleiding voor de realisatie van het park is een initiatief van BENG!, de energiecoöperatie van inwoners en bedrijven in de gemeente De Bilt. BENG! heeft het waterschap eind 2013 benaderd met de vraag of er mogelijkheden waren om op een deel van het terrein van de waterzuiveringsinstallatie een zonnepark te realiseren. Het zonnepark zou deels door particulieren gefinancierd worden. Voor een ander deel is een rijkssubsidie verkregen,

Het waterschap zou in deze constructie de afnemer van de stroom worden en de bewoners zouden hiervoor via BENG! een afgesproken rendement ontvangen. Het waterschap was enthousiast over de plannen en de twee partijen spraken de gezamenlijke intentie uit om het park op deze manier te realiseren. Bij de verdere uitwerking bleek echter dat BENG! het plan via deze constructie financieel niet sluitend kreeg. Daarop is het project overgedragen aan het waterschap. Het waterschapsbestuur heeft 405.000 euro krediet beschikbaar gesteld voor de realisatie. De hoogte van het krediet is gebaseerd op een belangrijke eis van het waterschapsbestuur: de investering moet in maximaal 15 jaar terugverdiend worden.