De nieuwe sloot wordt machinaal uitgegraven.
De nieuwe sloot wordt machinaal uitgegraven.

85 jaar Van Boetzelaerpark

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 8 juni 2016 was het vijfentachtig jaar geleden, dat de officiële opening plaatsvond van het Van Boetzelaerpark in De Bilt. Tijdens die opening droeg baron W.C. van Boetzelaer het park over aan burgemeester H.P. baron Van der Borch tot Verwolde. De burgemeester sprak tijdens de opening zijn waardering uit voor de aanleg en schenking van het park.

De opening vond plaats onder grote belangstelling van bewoners en voorafgaand aan de opening liepen vijftien verenigingen met een fanfarekorps naar de ingang van het park aan de zijde van de Utrechtseweg. De heer L.W. Copijn, aanlegger van het park, gaf een schaar aan de Baron, waarmede hij een lint doorknipte. Na een toespraak bood de toenmalige burgemeester namens het gemeentebestuur baron van Boetzelaer een gouden penning aan als uiting van dankbaarheid voor de schenking van het park. De Baron hield ook een toespraak en sprak de hoop uit dat de Biltse jeugd mede het park in ere zou houden en dat jong en oud het park zouden beschouwen als hun park.

Later
Nu 85 jaar later is het park nog volop in beweging. Ondanks beperkte financiële mogelijkheden probeert de gemeente De Bilt het park op orde te houden en stukje bij beetje te verbeteren, in goed overleg met en gesteund door een actieve groep vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Van Boetzelaerpark. De vrienden van het park organiseren onder andere iedere maand een werkochtend. In de afgelopen weken werden in het park alle grote bomen gesnoeid. De honden-uitlaat-plaats in het park is onlangs verplaatst. Er is een aantal nieuwe bankjes geplaatst.

Overtuin
De herinrichting van het Overtuingebied - het weiland aan de zuidzijde van het park - begint langzaam vorm te krijgen. Met de herinrichting en integratie van het weiland in het park wordt er een prachtig stukje aan het park toegevoegd. 85 jaar geleden hielpen honderden burgers uit De Bilt bij de aanleg van het park. Het was toen een werkverschaffingsproject in de crisistijd, waarbij met spade en kruiwagens het park en de vijver gestalte kregen rondom enkele groepen oudere bomen. Deze, inmiddels machtige oudere bomen, vormen nog steeds het hart van het park. Nu worden de uitbreidingen van het park met behulp van moderne machines gedaan. Nadat de sloot volledig is gegraven zullen de huidige hekken om het weiland verdwijnen. Dan zal een onduidelijk weiland aan de zuidkant van het park een logisch en mooi nieuw onderdeel van een 85 jaar oud, maar nog springlevend Van Boetzelaerpark zijn.

Voor meer informatie over de geschiedenis van en activiteiten in het Van Boetzelaerpark zie de website van de Stichting: www.vriendenboetzelaerpark.nl

Sinds 1854 was de familie Van Boetzelaer eigenaar van het landgoed Sandwijck. Aan de andere kant van de Utrechtseweg, aan de noordkant, bevond zich een grote overtuin. Deze lag tussen de Hessenweg en later de Bilthovenseweg (1927) aan de oostzijde en de Waterweg met de latere Kerklaan (1911) aan de westzijde. De noordgrens werd gevormd door de Groenekanseweg. Om het uitzicht aantrekkelijker te maken had de familie Van Boetzelaer al verschillende boomgroepen in dit gebied laten aanplanten.