Onder toeziend oog van vele genodigden wordt de kas geopend.
Onder toeziend oog van vele genodigden wordt de kas geopend.

Tuinkas voor Thomashuis Maartensdijk

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 7 mei is de nieuwe tuinkas bij het Thomashuis officieel geopend. Vanaf heden kunnen de bewoners hun eigen groenten en fruit kweken.

'Het idee om eigen groenten en fruit te kweken is vorig jaar ontstaan'. Aan het woord is Hans den Hartog, bestuurslid van de 'Stichting Vrienden Bewoners Vredestein Maartensdijk' (SVBVM). Hij vervolgt: 'De bewoners willen graag gezond en bewust eten, en wat is dan beter om je eigen groenten en fruit te kweken?' Natuurlijk is zo'n tuinkas niet één, twee, drie gerealiseerd. Vragen als 'waar kan de tuinkas staan?', 'hoe groot moet ie zijn?', of 'wat gaan wij kweken in de kas?', en ook de vraag 'wat gaat het kosten?' kwamen al snel om de hoek kijken. Daarnaast moest de hoogte van de bakken worden uitgekiend. Sommige bewoners zitten immers in een rolstoel, of kunnen moeilijk staan. Den Hartog: 'Wij zijn al meer dan een jaar bezig om dit project te realiseren. Gelukkig staan vele sponsors achter dit idee. Tiny de Groot en Rob Karstens, beide uit Maartensdijk, fietsten vorig jaar naar Santiago de Compostella en haalden zo 2.282 euro op. Een flink bedrag, waar wij erg blij mee zijn. Ook anderen waren ons goed gezind. De Stichting Pieter van Geel uit Boxtel sponsort ons ook. Dankzij een artikel in de regionale pers kwamen zij erachter dat wij met een kas bezig waren. Hun bod was dan ook geweldig: zij sponsoren het resterende bedrag, zo'n 3.500 euro dus'.

Bouwcommissie
Afgelopen najaar kon dan ook worden overgegaan tot het bestellen van de kas. Al snel werd een bouwcommissie ingesteld, bestaande uit Huub van Keeken, Dick van Oeveren en Hans den Hartog. Natuurlijk moest tussendoor heel wat worden afgestemd met Dennis en Nathalie, de leiding van het Thomashuis, voor een optimaal resultaat en passend bij hun wensen. Den Hartog: 'Tijdens NLDoet hebben wij met elkaar de grond bouwrijp gemaakt. Wij moesten onder andere hagen en dergelijke verplaatsen en de grond afgraven. Kortom, heel veel werk. Uiteindelijk werd de kas geleverd door de leverancier en is er nog een extra wateraansluiting gemaakt, aan de achterkant van het Thomashuis, is er verlichting in de kas aangebracht en de vloer betegeld'.

Genieten
Deze zomer kunnen de bewoners genieten van hun nieuwe tuinkas. Hoewel de meesten het fijn vinden aan de slag te kunnen in hun kas, heeft toch een enkeling toch meer met dieren dan met het kweken van groenten en fruit. Shannah, één van de bewoonsters van het Thomashuis: 'Ik heb niet zoveel met groenten en fruit. Geef mij maar dieren. Zelf rijd ik twee maal in de week paard, die kan ik vezorgen en tegen praten. Dat is toch heel wat leuker dan een krop sla'.

In het najaar zal weer worden nagedacht over een volgend project. Den Hartog: 'Er is voor de Stichting altijd wel iets te doen voor het Thomashuis'.