De 35ste boot van Sailability draagt de naam van de onlangs overleden Irene Wentink.
De 35ste boot van Sailability draagt de naam van de onlangs overleden Irene Wentink.

De doop van een bijzondere boot

Algemeen Algemeen

Zaterdag 30 april reed ik al vroeg naar de haven van Huizen (NH) om aanwezig en getuige te zijn bij de doop van een bijzondere boot. Ik had een dergelijke 'plechtigheid' niet eerder meegemaakt; laat staan bij de doop van een boot, vernoemd naar een onlangs overleden vriendin en dorpsgenote.

De boot is nl. van een stichting, die Irene Wentink naar ons land heeft gehaald. 'Sailability' (ontstaan in Australie) is de naam van de stichting die ervoor zorgt dat mensen met een soms hele zware lichamelijke beperking toch de vrijheid van het water kunnen ervaren; zittend in een kleine zeilboot, naast een vrijwilliger. Sailability is in 2002 gestart in ons land met éen bootje. Nu 14 jaar later hebben ze 36 boten en 300 vrijwilligers. En per jaar worden er heel veel zeiluren met lichamelijk beperkten gemaakt.

Feline
De familie en vrienden, waaronder heel veel zeilvrienden, stonden bij een klein blauwwit bootje, waar een vlag de naam van de boot nog afdekte. Feline (van bijna 3 jaar) de kleindochter van Irene mocht de boot dopen .Maar eerst werd er nog door enkele mensen wat gezegd. Over Irene die hier zo graag bij had willen zijn en over wat zij tot stand heeft gebracht in de vorm van de stichting. Irene overleed in maart jl. aan de gevolgen van kanker en zat al jaren in een rolstoel, doordat ze een dwarslaesie opliep. De zeilwereld bleef haar wereld waar ze heel veel tijd en energie in stak. Het voelde maar vreemd dat zij er die mooie lentedag niet bij kon zijn.

Vlag
Na alle toespraken trok Feline samen met haar vader Frans de vlag weg en daar stond het : 'Irene, de rijdende rechter'. Er werd champagne in de glazen geschonken en rondgedeeld.
En daarna gingen de vrijwilligers enkele mensen met een tillift de diverse bootjes in helpen. Er werd gezeild want het zeilseizoen was zojuist geopend met de doop van de boot. Ondertussen werd de boot 'Irene de rijdende rechter', te water gelaten en nadat de passagiers in de boot waren voer hij weg.

Naam
De naam had Irene zelf gekozen, want zij was ook jurylid tijdens de vele zeilwedstrijden. En iedereen in haar zeilwereld wist wie er bedoeld werd met 'rijdende rechter': de vrouw die vaak het laatste beslissende oordeel tijdens de jurering had en in de rolstoel zat. Voor meer info over Irene' s stichting: zie http://www.sailability.nl.            (Letty Berk- de Jong)