Afbeelding

Vogelexcursie in Van Boetzelaerpark

Algemeen Natuur & Milieu

Vogeldeskundige Wigle Braaksma verzorgde op 30 april een vogelexcursie in het Van Boetzelaerpark in De Bilt voor de Vrienden van het park. Om 5.30 verzamelden 9 vrienden zich om vogels te vinden, te observeren en te beluisteren en dat alles vergezeld van een deskundige uitleg.

Tijdens de eerder gehouden jaarvergadering van de Vrienden had Wigle verteld over de vogels die in het park te horen en te zien zijn. Als coördinator van vogelwacht Utrecht (afdeling De Bilt/Zeist), vrijwilliger bij Werkgroep Sandwijck, Sovon, Vogelbescherming en Nederlandse Ornithologische Unie is hij thuis in het vogelleven in de buurt van het park. Volgens Wigle maakten in de loop van de jaren meer dan 170 verschillende vogelsoorten voor kortere of langere tijd gebruik van het park of wonen en nestelen in het park of de nabijgelegen tuinen.

Horen
Praten over vogels is één ding, ze horen en zien is nog weer veel leuker. Vandaar dat aanwezigen tijdens de jaarvergadering vroegen of er een keer een excursie gegeven kon worden in het park. Wigle kwam graag tegemoet aan dat verzoek en leidde tot de excursie op 30 april.

De vogels lieten zich goed horen en dat is wel zo fijn, want anders zijn de kleineren onder hen lastig te zien nu de bomen steeds meer in blad komen. Met de aanwijzingen van Wigle konden de vogelsoorten goed onderscheiden worden. Zo hoorde men merels, roodborstjes, pimpelmezen en koolmezen. Verder lieten ook een Vlaamse gaai, een goudhaantje, boomkruiper en vink van zich horen. Duidelijk zichtbaar en soms hoorbaar waren ook de nijlganzen, grauwe ganzen, pekingeenden, zwarte kraaien en houtduiven.

Rust
De grauwe ganzen genoten nog van de rust in het park en de afwezigheid van loslopende honden en waren volop aan het grazen in het gras. Later op de dag zijn ze vooral in en rond de vijver te vinden. Opeens was er enige paniek bij de houtduiven te bespeuren: een sperwer vloog over en dan moeten ze voorzichtig zijn. Bijzonder was ook dat een mannetjes-tjiftjaf de groep voortdurend volgde. Volgens Wigle had hij nog geen vrouwtje en blijkbaar kon hij wel wat aandacht gebruiken.

Een indruk van de vogels in het Van Boetzelaerpark is te krijgen via de foto's van natuurfotograaf van Driel op de site (www.vriendenboetzelaerpark.nl).    (Ben Verwiel)