V.l.n.r. Ms. Sabine Nölke, ambassadeur Canada, Philipp van der Zeeuw, Gé Veldhuijzen (buurman), Leo van den Dool, Ruud van de Vliet en Patrizia Esposito.
V.l.n.r. Ms. Sabine Nölke, ambassadeur Canada, Philipp van der Zeeuw, Gé Veldhuijzen (buurman), Leo van den Dool, Ruud van de Vliet en Patrizia Esposito. foto: MOOZ, Maartensdijk

Monument 70 jaar bevrijding in Wassenaar geplaatst

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

De Maartensdijkse kunstenaar Philipp van der Zeeuw (76) heeft een herdenkingsmonument gemaakt naar aanleiding van 70 jaar bevrijding. Hij deed dat samen met de kunstenaars Ruud van de Vliet en Patrizia Esposito. Een delegatie van de Canadese ambassade bekeek  het kunstwerk en was erg enthousiast. Het kunstwerk werd 20 april geplaatst bij de residentie van de Canadese ambassade in Wassenaar.

Bij de plaatsing vertelde Philipp: '5 mei 1945 was het Bevrijdingsfeest. Ik was 6 jaar. Mannen met helmen op reden de straat in. Ze tilden me op en zo zat ik ineens naast de Canadezen op een pantservoertuig. Het Zweedse wittebrood wat ik kreeg rook heerlijk. Ik kreeg ook een reep chocolade en een blik biscuit. Inmiddels is het 70 jaar later. De geur van het Zweedse brood is voor mij nog steeds in mijn herinnering aanwezig. Iedere dag waardeer ik de vrede en vrijheid. Ik ben er de Canadezen intens dankbaar voor. Heel graag wil ik iets terugdoen voor datgene wat ik toen heb gekregen'.

Monument
Over het kunstwerk zei kunstenaar Van der Zeeuw: 'Het monument bestaat uit 2 Belgische marmeren platen van verschillende dikte, waaruit tweemaal drie esdoornbladeren zijn gezaagd. Daarna zijn de platen op elkaar geplakt en voorzien van de bronzen letters '1945, Freedom, 2015'. Hieronder is de originele Canadese helm bevestigd. De symboliek die terug te vinden is in het kunstwerk is een opgaande zon, de groeven op de bovenkant van de sokkel verwijzen naar de krassen op de ziel van hen die oorlog hebben meegemaakt'.