Locoburgemeester Hans Mieras telt af voor het vertrek van de eerste kandidaten.
Locoburgemeester Hans Mieras telt af voor het vertrek van de eerste kandidaten.

Verkeersexamen 2016

Algemeen Jeugd

door Henk van de Bunt

Donderdag 7 april was de (landelijke) dag van het VVN schriftelijk Verkeersexamen. In de weken daarna stapten veel leerlingen ook op de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen. Vrijdag 15 april was de start in Maartensdijk.

Tijdens het VVN schriftelijk Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de opgedane verkeerskennis goed kunnen toepassen in het echte verkeer.

Start
Vrijdag 15 april was de aftrap voor leerlingen uit Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek met de examens vanaf de School met de Bijbel aan de Prinses Beatrixlaan. Om 9.00 uur werd het startsein gegeven door locoburgemeester Hans Mieras. Leerkracht Harry Prosman vertelt: 'Vanaf de School met de Bijbel vertrekken de leerlingen van zes scholen, om deel te nemen aan het verkeersexamen. De kinderen moeten een bepaald traject afleggen. Onderweg passeren zij twintig controleposten en wordt gekeken of zij de verkeersregels goed toepassen'.

Praktijk
Voordat de deelnemers aan het praktische examen mochten beginnen werden de fietsen gecontroleerd, zoals op goede verlichting, of de remmen het goed doen en moeten zij zijn geslaagd voor de theorie. Prosman: 'Ook de ouders op de controleposten hebben een training gevolgd om de langsfietsende leerlingen goed te kunnen beoordelen. Aan het eind van de fietsrit kregen de leerlingen een appel en een pakje drinken, gesponsord door Landwaart en Jumbo-Jelle Farenhorst van het Maertensplein. Maandag 18 april startten de overige leerlingen van de basisscholen in Bilthoven en De Bilt.

!