Afbeelding

Eerbetoon aan grondlegger Bosbergschool

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Bij haar zestigjarige jubileum eerde de Bosbergschool in Hollandsche Rading de oprichter van de school: meester Overbeeke. Zij deed dat door het schoolplein zijn naam te geven. De onthulling van het naambord gebeurde bij het begin van de feestelijke schoolreünie op vrijdag 8 april. De echtgenote van de vorig jaar overleden heer Overbeeke verrichtte de  onthullingshandeling samen met burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente De Bilt.

Kees Overbeeke was van 1956 tot 1988 de oprichter en directeur van de Bosbergschool. Hij woonde met zijn gezin aan de Sparrenlaan in Hollandsche Rading. Voor veel schoolkinderen van opeenvolgende generaties uit de wijde omgeving heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan hun kindertijd. De heer Overbeeke overleed 23 februari van het vorig jaar op 86-jarige leeftijd.

Café
In aanwezigheid van o.a. oud-burgemeester Panis (van Maartensdijk) vertelde de jongste zoon van meester Overbeeke Martijn, in een warme en gloedvolle bijdrage over de periode, dat zijn vader aan de school verbonden was. Over de beginperiode: 'Nadat al eerder twee hoofdonderwijzers het niet hadden aangedurfd heeft mijn vader dat wel gedurfd. Er was in 1956 niets. Geen gebouw, leerlingen moesten komen. Mijn vader was een echte pionier. Hij kwam uit Onstwedde (Groningen). Hij startte in 1956 in de zaal van café Maartenshof. Er werd een groot gordijn in het midden gehangen en zo werden er op provisorische wijze twee klaslokalen worden gecreëerd. Pas een jaar later kwam het eerste houten gebouw'. Hij vertelde hoe zijn ouders moesten improviseren om de zaak goed te kunnen laten draaien. Maar ook hoe zijn vader verslingerd was aan het onderwijzers-vak. Hoe zijn vader de jeugd het schaken bijbracht en hoe hij met allerlei balspelen bezig was enz. Ook schetste hij hoe hij een warme jeugd in Hollandsche Rading had gehad en hoe fijn het was om hier je jeugd te kunnen doorbrengen. Martijn Overbeeke: 'De school voelde als een warm bad zowel voor (vader) Cees zelf als ook voor de leerlingen. En nu ik hier weer terug ben ervaar ik dat zelf en opnieuw'. Ook bracht hij dank uit aan burgemeester Panis, die kans zag om een stenen school te kunnen laten bouwen, welke in 1974 er eindelijk kwam voor de somma van 1 miljoen gulden.

Volhouders
Burgemeester Arjen Gerritsen zei dat dankzij enige volhouders - kenmerkend voor de kern Hollandsche Rading - mede deze verheugende gebeurtenis van de grond is gekomen en de pionier van het eerste uur terecht de eer kreeg die hij verdiende.

Afbeelding