Met een gecontroleerde fik wordt het jubileumjaar ingeluid.
Met een gecontroleerde fik wordt het jubileumjaar ingeluid. foto: Rob Jastrzebsk

Vrijwillige brandweer viert eeuwfeest

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

De Vereniging Vrijwillige Brandweer De Bilt viert dit jaar haar honderdjarig jubileum. Dinsdag 12 april was het startschot voor een jaar vol evenementen, waarbij de vrijwillige brandweer centraal zal staan. Het feestelijk programma bestaat uit diverse onderdelen, waarbij iedereen van harte uitgenodigd is om kennis te maken met de wereld van de brandweer.

Dinsdagavond 12 april begon met een groot spektakel. Rond half zeven begon een aantal vrijwilligers met de opbouw van een groot tableau van ongeveer 3.60 meter hoog en 5 meter breed. Helaas werd via buienradar bekend dat regen roet in het eten zou gooien en moest het drukbezette programma worden omgegooid. Arjen Gerritsen, de burgemeester, werd direct van stal gehaald en vervroegd werd hem het boek 'Van handspuit tot veiligheidsregio' overhandigd. Daarna werd, onder toeziend oog van zo'n honderd belangstellenden, het tableau aangestoken en kwamen de cijfers '100' tevoorschijn. Gelukkig kon de rest van de festiviteiten in het gemeentehuis doorgang vinden.

Vereniging
De Vereniging bestaat uit twee korpsen, De Bilt en Bilthoven. Deze zet zich in voor de veiligheid van de Biltse gemeenschap. Binnen de Vereniging vinden de vrijwilligers  sociale binding, verbroedering en kameraadschap, eigenlijk is de Vereniging het kloppend hart van de vrijwilligers. Natuurlijk is er wel het één en ander veranderd in die honderd jaar. Zij is professioneler geworden, met moderner materiaal en uitrusting, efficiënter qua structuur en werkwijze en betere opleiding en training. Vroeger kon je met een paar weken ervaring meehelpen met het bluswerk, de huidige vrijwillige brandweerman of -vrouw moet een opleiding doorlopen van 2,5 jaar, precies dezelfde opleiding als hun betaalde collega's. Tegenover het serieuze werk als brandweerman, vindt de vrijwilliger ontspanning en gezelligheid binnen de Vereniging. Het is het lokale, kloppend hart van de brandweer, waar iedereen elkaar leert kennen en waar kameraadschap ontstaat. De jaarlijkse hoogtepunten zijn dan ook de vakexcursies, de familiedag en de grote feestavond, in november. Ook als de vrijwillige brandweerman afscheid neemt van het korps, kan hij lid blijven van de Vereniging. Het korps is altijd op zoek naar meer vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, maar liefst niet ouder dan 45 jaar.

Optocht
Het eerstvolgende evenement vindt plaats op zaterdag 11 juni. In zowel De Bilt als Bilthoven wordt een optocht gehouden van het muziekkorps en oude brandweervoertuigen. Op zaterdag 3 september kunnen geïnteresseerden naar de open dagen op de kazernes en vinden de finalewedstrijden plaats tussen de diverse korpsen. Op zaterdag 24 september kunnen belangstellenden aanwezig zijn bij wedstrijden van de jeugdbrandweer. Alle informatie over de festiviteiten is te vinden op www.100jaarbrandweerdebilt.nl , Via deze site kunt u ook het boek over de vrijwillige brandweer bestellen.

De vrijwillige brandweer van De Bilt.