De leden van de jubilerende Biltse brandweer samen met hun oud leden.
De leden van de jubilerende Biltse brandweer samen met hun oud leden.

100 jaar Vrijwillige Brandweer De Bilt

Algemeen Algemeen

De Vereniging Vrijwillige Brandweer De Bilt viert dit jaar haar 100 jarig bestaan. De feestelijkheden vinden, gedurende het hele jaar, plaats op verschillende locaties in De Bilt en Bilthoven en starten op 12 april met een spectaculaire overhandiging van het Brandweer jubileumboek aan de burgemeester.

Al 100 jaar staan de Biltse brandweermannen en vrouwen klaar voor iedereen die hulp nodig heeft. De eerste 60 jaar werd er gewerkt met twee verschillende korpsen in de gemeente, dit bracht de nodige rivaliteit met zich mee, maar tegenwoordig worden de posten de Bilt en Bilthoven alweer jaren in één adem genoemd.

Incidenten
De afgelopen 100 jaar werden grote en kleine incidenten met succes bestreden, gelukkig zijn het korps verliezen gespaard gebleven al heeft het soms niet veel gescheeld. Om dit soms moeilijke werk in zware omstandigheden te kunnen doen moeten de leden elkaar blind kunnen vertrouwen wanneer de nood aan de man is. Hiervoor is de jubilerende Biltse brandweer vereniging al die jaren het bindende element binnen de brandweer. Om dit te bereiken organiseren ze verschillende activiteiten, zoals een familiedag want bij brandweervrijwilligers is het erg belangrijk dat het thuisfront achter het werk staat waaraan veel tijd wordt besteed en waarbij zekere risico's worden genomen. Ook de oud-brandweermannen zijn altijd welkom bij de vereniging, want brandweerman ben je voor je leven en je collega's zijn je familie.

Activiteiten
Om het honderdjarig bestaan jaar feestelijk te vieren organiseert de brandweer bijzondere activiteiten, waarin zij de burgers van gemeente de Bilt graag wil betrekken.

Dinsdag 12 april zal het jubileumjaar feestelijk worden geopend. Tijdens een spectaculaire avond zal het boek over de ontwikkeling van het Biltse brandweerkorps, met veel foto's en verhalen, worden gepresenteerd en aangeboden aan de burgemeester.

Zaterdag 16 april vindt in samenwerking met de landelijke Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen een ruilbeurs voor allerhande papieren brandweerspullen plaats, zoals postzegels en ansichtkaarten. Iedereen is welkom op de kazerne aan de Leijenseweg, in Bilthoven.

Zaterdag 11 juni zijn oude en nieuwe brandweerwagens tijdens een grote optocht door De Bilt en Bilthoven te bewonderen. Aansluitend is er een voor iedereen gratis toegankelijk defilé voor het gemeentehuis Jagtlust. Daarna zijn de brandweervoertuigen te bezichtigen op het terrein rond Jagtlust.

Zaterdag 3 september, vlak na de zomervakantie, organiseert de brandweer een open dag. Deze open dag is voor jong en oud een uitstekend moment om in contact te komen met de vele facetten van het brandweervak. Ook zullen op deze dag de beste brandweerploegen van het land strijden in de finales van de landelijke brandweerwedstrijden.

Zaterdag 27 september worden in De Bilt de landelijke finale van de Jeugdbrandweer wedstrijden georganiseerd.

Op de website 100jaarbrandweerdebilt.nl leest u nog veel meer over de festiviteiten. Hier kunt u ook terecht om het prachtige jubileumboek in te zien en te bestellen.

(Peter Otten)

!