Afbeelding

Valsch en Gemeen zingt voor Utrechtse vluchtelingen

Algemeen Algemeen

Maandag 22 februari hield het Biltse a-capella- en vijfstemmige koor Valsch en Gemeen één van de bijzonderste 'samenzangen' uit zijn geschiedenis. Een groot deel van het 50-koppige, gemengde koor meldde zich bij de Vluchtelingenopvang in Kanaleneiland (Utrecht) voor een gevarieerde sing-along voor en met de vluchtelingen, die daar een tijdelijke opvang hebben gevonden.

De verhalen van verschillende vluchtelingen - mannen, vrouwen, gezinnen afkomstig uit onder andere Syrië en Irak - raakten een aantal koorleden in het hart. Van daaruit ontstond het initiatief om via de website 'www.uvoorvluchtelingen.nl' met zo veel mogelijk koorleden een samenzang te organiseren. Een muzikaal hart onder de riem voor de mensen in de noodopvang Utrecht. Dirigente en muzikaal improvisatietalent Mariëlle Hintzen liet met soms wat hulp van tolk Rami zien dat muziek barrières op het gebied van taal en cultuur doorbreekt. Op haar eigen, aanstekelijke wijze nam zij alle aanwezigen mee op een reis langs bodypercussie, klankzang, koorrepertoire, kinderliedjes en zelfs een Arabisch lied. Een groot succes, waar de aanwezige volwassenen en vele kinderen enthousiast en met zichtbaar plezier aan hebben bijgedragen.

Concert
Met deze kleine bijdrage heeft het koor geprobeerd wat 'schwung' te brengen in het dagelijks leven in de Vluchtelingenopvang. Daarnaast zijn verschillende contacten ontstaan tussen koorleden en de tijdelijke bewoners van de opvang. Zo krijgt een muzikaal uurtje hopelijk een mooi vervolg in lijn met wat het koor wil uitstralen: zingen vanuit het hart, verrassend veelstemmig. Valsch en Gemeen organiseert op zondag 17 april a.s. een gevarieerd ochtend- en een middagconcert in Het Lichtruim, Planetenbaan 2 in Bilthoven Kaarten zijn verkrijgbaar bij Cigo, Hessenweg 162, De Bilt of via www.valschengemeen.nl, waar ook meer info te verkrijgen is.            
(Cees van Rest)

?Dirigent en muzikaal improvisatietalent Mariëlle Hintzen (rechts) in actie met en voor de tijdelijke bewoners van de Vluchtelingenopvang.