Hulp voor Nepal blijft nodig

Algemeen Algemeen

Op 25 april 2015 schudde Nepal op haar grondvesten. Het land werd getroffen door een zeer zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Deze en de vele daaropvolgende naschokken zorgden voor enorme verwoestingen: bijna 9.000 Nepalezen die overleden, meer dan 14.000 gewonden, ruim 500.000 vernietigde woningen en meer dan 3 miljoen daklozen.

Persoonlijk werden Lea Koelemeijer en Martijn Hessels uit Bilthoven zeer geraakt door deze aardbeving. Zij zagen in het nieuws hoe de stad Bhaktapur (een UNESCO wereld-erfgoedplek vanwege de historische tempelcomplexen) volledig in puin lag en hun herinneringen aan een eerdere reis in 2001 naar deze bijzondere plek kwamen naar boven. Op dat moment maakten zij een fotodocumentaire over het jaarlijkse Gai Jatra - festival, waarbij de bewoners van deze stad hun overleden familieleden van het afgelopen jaar herdenken.

Website
Na de aardbeving besloten zij een website te bouwen die een platform biedt voor lokale Nepalese hulporganisaties, die al jarenlang ter plekke goed werk doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opvangen van dakloze kinderen, het bestrijden van kinderarbeid, het bouwen van scholen en projecten in de gezondheidszorg. Via hun website hopen zij hun inspanningen onder de aandacht te kunnen brengen. Zij richten zich hierbij op organisaties die goed zijn ingebed in de samenleving, die de wegen kennen en die met weinig middelen op een efficiënte manier hulp weten te bieden: www.supportnepal.nl. Als initiatiefnemers achter de website hebben zij zelf geen enkel direct belang bij de vermelde lokale hulporganisaties. Het doel van de website is enkel om achtergrondinformatie te geven, zodat een betere afweging gemaakt kan worden. Ook bijna een jaar na de aardbeving blijft dit hard nodig.