PvdA wijkteam bezoekt Beatrixlaan en omgeving in Bilthoven [Foto PvdA-De Bilt].
PvdA wijkteam bezoekt Beatrixlaan en omgeving in Bilthoven [Foto PvdA-De Bilt].

Zorgen over de zon

Algemeen Algemeen

De komst van sociale woningbouw op de plek van de voormalige Werkschuit is het gesprek van de dag in de buurt. Het wijkteam van de PvdA bezocht de Beatrixlaan, Bildzigt en Meyenhagen in Bilthoven en hoorde daar ook zorgen over de toekomst van de Opstandingskerk en klachten over de gebrekkige staat van de huidige flats.

Het wijkteam hoorde veel goede ideeën over de geplande nieuwbouw. Vooral de oudere bewoners willen graag in de wijk blijven wonen. In de huidige flats is dat helaas niet mogelijk. Er is geen lift en extra voorzieningen ontbreken. Men hoopt dan ook dat er in de nieuwbouw ruimte is voor levensloopbestendige en kleinere appartementen. Dat zou een oplossing voor het zogenaamde scheef-wonen kunnen zijn waarbij te kleine gezinnen in te grote huizen wonen. Een flink aantal bewoners van de huidige flats vreest dat de nieuwbouw zo hoog wordt, dat de zon niet meer op hun balkon zal schijnen.

Nieuwbouw
Veel bewoners vertelden over hun ongerustheid dat het kerkgebouw op termijn zal verdwijnen. Anderen geloven hier niet in omdat de kerk ook vaak gebruikt wordt voor uitvaartdiensten voor de aanpalende begraafplaats. De bewoners zien tegen de komst van de nieuwbouw op omdat zij vrezen dat er de komende tien jaar waarschijnlijk niets aan hun eigen woonsituatie zal worden gedaan. Het wijkteam hoorde tal van ideeën. Zo kwam men met het idee om bewoners uit de wijk zelf een eerste recht op huur in de nieuwbouw te geven zodat een aantal oude appartementen kan worden opgeknapt. Vrijwel niemand begrijpt waarom deze wijk niet gelijk in zijn geheel wordt aangepakt. Nu ziet het er naar uit dat alles over een jaar of tien weer helemaal overhoop moet worden gehaald. 

Inspraak
Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van de PvdA in De Bilt en lid van het wijkteam dat deze buurt heeft bezocht, kondigt aan zich in de gemeenteraad sterk te zullen maken voor een daadwerkelijke betrokkenheid en inspraak uit de buurt: 'De bewoners van deze wijk wonen hier graag en met veel tevredenheid. Het is mooi om te zien dat de bewoners begrijpen dat er in onze gemeente snel meer sociale woningbouw moet komen en het voor lief nemen dat dat deze keer in hun buurt is. Ook ben ik onder de indruk van de creativiteit en bereidheid onder de bewoners om mee te denken in verbetering van bouwplan en wijk. Ik hoop van harte dat de gemeente hier de gelegenheid voor zal geven'.
(PvdA-wijkteam)

De komst van sociale woningbouw op de plek van de voormalige Werkschuit is het gesprek van de dag in de buurt. [foto Henk van de Bunt]