Wethouder Madeleine Bakker is blij met de complimenten over de nota.
Wethouder Madeleine Bakker is blij met de complimenten over de nota.

Nota jeugdbeleid krijgt raadsbrede steun

Algemeen Politiek

De gemeenteraad stelde op 28 januari unaniem de nota 'Biltse Jeugd in Beeld 2016–2019' vast. Twee wijzigingsvoorstellen ingediend door Erik van Esterik (PvdA) mede ondertekend door SP en Bilts Belang en D66 worden aangenomen. Alle fracties noemen het een goede nota en kijken uit naar het uitvoeringsprogramma.

door Guus Geebel

Wethouder Madeleine Bakker is blij met de complimenten van de raad. Ze noemt de nota positief en vriendelijk. 'Het blijkt uit cijfers dat de Biltse jeugd het goed doet.' Zij stelt dat schooluitval door alle lagen van de bevolking heen gaat. Bij het uitgangspunt 'Normaliseren' in de nota wordt door het eerste amendement de tekst aangevuld met: Tevens constateren wij dat meervoudige problematiek (zoals samenloop van taalachterstand, schooluitval en problematisch gedrag) aanwezig is bij een beperkt aantal jongeren. Wij zetten ons er voor in dat zorg en voorzieningen voor hen (en hun ouders) laagdrempelig beschikbaar zijn en dat de 'vindbaarheid' van deze jongeren en hun ouders voor professionals en instellingen bevorderd wordt.' Door het tweede amendement wordt de tekst bij het uitgangspunt 'Gemeente voert regie' aangevuld met: 'Ook brengt de gemeente organisaties en professionals bij elkaar en stimuleert samenwerking en daarmee mede efficiency en effectiviteit van beleid en uitvoering.'

Positief
Han IJssennagger (Bilts Belang) vraagt om registratie van de herkomst van jongeren waar bepaalde problemen mee zijn. 'Daarmee komen over enige tijd cijfers beschikbaar om het beleid op te kunnen richten.' Anne de Boer (GroenLinks) neemt afstand van enkele opmerkingen die in dit kader zijn gedaan. Wethouder Madeleine Bakker zegt dat de nota uitgaat van een positief, vriendelijk jeugdbeleid. Dat noemt zij een goed uitgangspunt. 'Positief, vriendelijk en gelovend in de jeugd met haar kansen en de individuen die wij daarbij helpen in de wereld verder te komen.' Van de drie ingediende moties krijgt de motie ingediend door Anne de Boer en Erik van Esterik unanieme steun. In de motie wordt gevraagd in het uitvoeringsprogramma naast pesten ook democratisch burgerschap en vreedzaam samenleven aandacht te geven. Verder het Platform Respectvol Samenleven en zeker ook andere relevante organisaties bij de uitvoering te betrekken. Moties over regionale aanpak jeugdzorg en diversiteit van het schoolaanbod, ingediend door SP en Beter De Bilt, zijn verworpen.